Foto: F64
Sestdien, 30. maijā no pulksten 12 līdz 15 kinoteātrī "K-Suns" notiks pasākums, kas rosinās cilvēkus aizdomāties par apģērbu ražošanas procesu, par patiesajām tā izmaksām, par to, kas cieš no lielās industrijas. Būs arī "Modes talka" jeb apģērba pāršūšanas darbnīca jaunu tērpu un aksesuāru veidošanai. Pasākums ir bez maksas.

Kā norāda viena no pasākuma organizatorēm Inga Belousa, apģērbs ir lieta, kas pazīstama mums visiem, tas ir cilvēkus vienojošs, jo bez tā iztikt nav iespējams. Taču šajā vienojošajā realitātē ir arī daudz negodīguma un nevienlīdzības, - pasaulē nabadzīgākie cilvēki par niecīgu atalgojumu un nepiemērotos darba apstākļos darina apģērbu, ko iegādājamies populāru zīmolu veikalos.

Pasaules Godīgās Tirdzniecības nedēļas īstenošanas gaitā divas biedrības – "Zaļā Brīvība" un "Humana People to People Latvia" - aicina uz režisora Endrjū Morgana (Andrew Morgan) dokumentālās filmas "Patiesā Cena" (The True Cost) pirmizrādi. Pasākuma organizatori cer, ka šī filma rosinās pārdomāt ne tikai pasaulē esošo nevienlīdzību, bet arī savu - apģērbu patērētāja pozīciju. "Tādējādi vēlamies veicināt sabiedrības informētību un kritiskāku attieksmi pret apģērbu industriju, ar to saistītajām savām izvēlēm un aktīvāku pozīciju godīgākai ikdienas dzīvei personīgā, vietējās kopienas, valsts un pasaules mērogā," saka Belousa.

Pēc filmas "K-Suns" kafejnīcas telpās notiks "Modes talka", kurā no dažādiem audumu gabaliem varēs darināt pašu izvēlētus apģērbus un pārrunāt filmā redzēto.

Pasākuma organizatori norāda, ka ikvienā no neskaitāmajiem Rīgas tirdzniecības centriem pasaulē populāru zīmolu apģērbu veikali mūs aicina pirkt savu jaunāko kolekciju apģērbu. Veikalu skatlogus rotā plakāti, kas informē par 20%, 50% un pat 70% atlaidēm, radot izbrīnu – vai tiešām šo apģērbu ražošanas, piegādes un mārketinga izmaksas var būt tik zemas? 

Filma, ko ikviens interesents varēs noskatīties 30. maijā, stāsta par to, ko mēs velkam mugurā, kas šo apģērbu ražo, un kā apģērbu ražošana ietekmē pasauli. Filma uzdod jautājumu, kāpēc apģērba cena laika gaitā samazinās, bet apģērba ražošanas ietekme uz vidi un cilvēkiem palielinās. Filma meklē atbildi – kas patiesībā maksā par mūsu apģērbu.

Līdzīgi kā pārtikas precēm, arī apģērbu nozarē ir izveidotas dažādas sertifikācijas shēmas un marķējumi, kas palīdz patērētājiem izdarīt ētiskāku un videi draudzīgāku izvēli, uzsver Belousa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!