Pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem par Jūrmalas pilsētas tūrisma mītnēs nakšņojušajiem tūristiem 2007.gada pirmajā ceturksnī kopējais tūristu skaits Jūrmalā ir bijis gandrīz 20 000, kas ir par 20 procentiem vairāk nekā 2006.gada pirmajā ceturksnī. Latvijā kopumā šis rādītājs ir 13 procenti.
Ziemu Jūrmalā ir iecienījuši viesi no Latvijas (50%) un ārvalstīm (50%). Statistikā apkopoti dati no 31 oficiālās tūristu mītnes. Vislielākais vidējais noslogojums pirmajos trīs ziemas mēnešos – 50% bija sanatorijās un kūrorta rehabilitācijas centros, bet vidējais viesnīcu un kūrortviesnīcu noslogojums pirmajos trijos mēnešos bija 25%. Uz perioda beigām Jūrmalas tūristu mītnēs tika nodarbināti 6 407 cilvēki.

Veselības un SPA tūrisma iespējas Jūrmalā ir plašas, augstas kvalitātes un par salīdzinoši zemākām cenām nekā Rietumeiropas un Skandināvijas valstīs. Turklāt kūrorta ārstniecības procedūras un SPA pakalpojumi pilsētas viesiem ir pieejami visu gadu, kas mazina sezonalitātes problēmu un veicina tūristu ilgāku uzturēšanos Jūrmalā, kas ir arī viens no stratēģiskajiem tūrisma attīstības mērķiem. Tāpat sezonalitātes problēmu samazina arī Jūrmalas tūrisma uzņēmēju aktīvā darbība MICE tūristu piesaistē un tādi lielie tūrisma objekti kā ūdens atrakciju parks "Līvu akvaparks", kas darbojās augu gadu.

Jūrmalu 2007. gada janvārī, februārī un martā apmeklējuši tūristi no Latvijas (49% no visiem šeit nakšņojušajiem viesiem), Igaunijas (15%), Lietuvas (9%), Krievijas (7%), Norvēģijas (6%, kas salīdzinājumā ar to pašu 2006. gada periodu ir +400%), Baltkrievijas (attiecīgi 5% un+ 200%), Zviedrijas (attiecīgi 4% un + 87%), Somijas(1,5%), Vācijas (1%) un Lielbritānijas (1%).

Ir izmainījusies tūristu ģeogrāfiskā segmentācija. Arvien vairāk iebrauc tūristi no Norvēģijas, apsteidzot pat Somiju un Vāciju. Strauji pieaug arī tūristu skaits no Baltkrievijas - viņi Jūrmalu ir iecienījuši jau izsenis.

Būtisks ir norvēģu tūristu pieaugums Jūrmalas kūrortpilsētā, pateicoties veselības tūrisma veiksmīgai attīstībai. Jūrmalas kūrortviesnīcu piedāvājums kvalitātes ziņā neatpaliek no citiem kūrortiem, tomēr atšķiras lēto cenu dēļ. Tāpat līdz ar zemo cenu aviokompāniju pakalpojumu paplašināšanos norvēģiem un citiem tūristiem ir plašākas iespējas apmeklēt un izbaudīt Jūrmalas kūrortpilsētas dažādo piedāvājumu. Liels tūristu skaita pieaugums ir arī no Zviedrijas.

Jūrmalas pilsētas dome sadarbībā ar Jūrmalas tūrisma uzņēmējiem veic aktīvus tūrisma mārketinga pasākumus Latvijā un ārvalstīs, lai veicinātu tūristu piesaisti it īpaši ziemas, pavasara un rudens sezonā.

Tiek veikti dažādi pasākumi, lai tūristi atpūstos Jūrmalā ilgāku periodu, un, analizējot tūristu uzturēšanās ilgumu Jūrmalas kūrortpilsētā, priecē fakts, ka tūristi Jūrmalā uzturas arvien ilgāk. Pirmajos trīs šī gada mēnešos Jūrmalā tūristi uzturējās vidēji 3,5 diennaktis, kaut gan Latvijā vidēji šajā laika posmā tūristu uzturēšanās ilgums ir tikai 1,2 diennaktis. Visilgāk Jūrmalā dzīvojuši tūristi no Uzbekistānas – 24 dienas un Baltkrievijas – 20 dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!