Foto: LETA

Divas no trim personām, kas nesen tika aizturētas un apcietinātītas saistībā ar mēģinājumu aizdedzināt Okupācijas muzeju, iepriekš sociālajos tīklos aktīvi dalījušās ar prokremlisku saturu, vēsta "TV3" raidījums "Nekā personīga".

Raidījums, atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju, vēsta, ka aizturētie par Okupācijas muzeja dedzināšanu ir Valentīns Razmerica, Marija Dzene un Vitālijs Lukjanovičs

"Nekā personīga" kļuvis zināms, ka vīrietis, kurš iemeta Molotova kokteili, notikuma vietā atstāja masku un cimdus. Tāpat viņa DNS bijis viegli izskaitļojams, jo vīrietis iepriekš bijis policijas redzeslokā. Par Okupācijas muzeja dedzināšanu vīrieti piesolīta krietna samaksa. Iepriekš vīrietis gan aktīvi sociālajos tīklos dalījies ar Vladimira Putina režīmu atbalstošu saturu.

Visi trīs aizturētie ir no Plakanciema, kas atrodas Olaines novadā. Raidījums norāda, ka Lujkanovičs pat divas dienas pirms aizturēšanas sociālajos tīklos aktīvi dalījies ar prokremlisku saturu.

Lukjanovičs savā profilā arī dalījies naratīviem, kas ir nicinoši Latvijai, kas nostaļģiski slavina padomju laikus. Vēl decembrī viņš ievietojis savā profilā "ImhoClub" radītu saturu. Šo interneta portālu ar tiesas lēmumu Latvijā slēdza, taču tas turpina darboties "Facebook" platformā.

Savukārt Dzene savā "Facebook" profilā norādījusi, ka nāk no Ilūkstes Latgalē. Viņa, atšķirībā no Lukjanoviča, politiska rakstura informāciju nepublicē. Ieraksti pamatā ir sadzīviska rakstura, daudz savu bilžu. Viens no pēdējiem pārpublicēts sižets par to, ka Latvijā brīdina par sliktas kvalitātes narkotikām, norāda raidījums.

"Nekā personīga" arī atgādina, ka šī nebija pirmā, taču nopietnākā reize, kad īstenots uzbrukums Okupācijas muzejam. Pērn aprīlī ar gaisa šauteni tika sašauti ēkas fasādes stikli. Draudi saņemti vairākkārt.

Tāpat raidījums norāda, ka ik nakti muzeju apsargā divi apsardzes firmas darbinieki. Raidījuma sastaptie muzeja apsargi bija divi seniori un viens no viņiem dežurēja arī naktī, kad notika iebrukums.

"Valsts nekustamie īpašumi" raidījumam norādīja, ka apsargi incidenta brīdī nav gulējuši, taču pēc skaidrojumu saņemšanas no SIA "PURON" tiks vērtēts, vai pieprasīt ugunsgrēkā radušos zaudējumus no apsardzes uzņēmuma.

Jau ziņots, ka naktī uz otrdienu Latvijas Okupācijas muzejā tika iemests degmaisījums, kā rezultātā būtiski cieta muzeja direktores kabinets.

Par notikušo ir sākts kriminālprocess par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā. Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Pēdējās nedēļās notikuši vairāki incidenti, kas saistīti ar Latvijas vēstures objektiem.

Februārī aizturēts Igaunijas un Krievijas dubultpilsonis, kurš 29. janvārī Tukuma novada Džūkstes pagastā Krievijas specdienesta uzdevumā veica piemiņas akmens "Kurzemes cietokšņa aizstāvjiem - Latviešu leģiona karavīriem" apgānīšanu, aplejot to ar sarkanu krāsu.

Tāpat februārī konstatēts, ka Liepājas Karostā nozagts metāla krusts ar uzrakstu "8 Kurelieši". Šī piemiņas vieta iekārtota, lai atgādinātu par Latvijas Brīvības cīņu vēsturi. Ģenerāļa Jāņa Kureļa grupa jeb kurelieši pastāvēja īsu brīdi 1944.gada otrajā pusē un, par spīti tā laika situācijai, apzinājās sevi ārpus abām okupācijas varām - vāciešiem un krieviem, un bija gatavi cīnīties par brīvu Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!