Foto: Shutterstock

Iekšējās drošības birojs (IDB) aprīļa beigās prokuratūrai nosūtīja kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām pašvaldības policijas amatpersonām Vidzemes reģionā – pret vienu pašvaldības policijas amatpersonu par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, bez tiesiska pamata vairākkārt sitot iereibušam cilvēkam atskurbtuvē, savukārt pret otru – par bezdarbību, konkrētajā situācijā neko nedarot, portālu "Delfi" informēja IDB.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā IDB guva pierādījumus tam, ka abas pašvaldības policijas amatpersonas, kuru pienākumos ietilpa sabiedriskās drošības un kārtības nodrošināšana, nogādāja atskurbtuvē kādu privātpersonu, kas atradās sabiedriskā vietā alkohola reibumā. Viena no pašvaldības policijas amatpersonām atskurbtuvē bez tiesiska pamata vairākkārt sita un spēra cilvēkam pa ķermeni, kā rezultātā tam tika nodarīti vidēja smaguma miesas bojājumi.

Vienlaikus tika noskaidrots, ka otra pašvaldības policijas amatpersona, redzot kolēģa pretlikumīgās darbības, tās nepārtrauca, kā arī neziņoja par tām likumā noteiktā kārtībā, tādējādi apdraudot personas tiesības un ar likumu aizsargātas intereses.

Tāpat IDB pirmstiesas izmeklēšanas gaitā konstatēja, ka atskurbtuves darbinieks kriminālprocesa ietvaros sniedza nepatiesas liecības, līdz ar to par šo faktu tika uzsākts jauns kriminālprocess, kas tika nosūtīts pēc piekritības Valsts policijai izmeklēšanas veikšanai.

Saistībā ar norādītajām pretlikumīgajām darbībām pret vienu no pašvaldības policijas amatpersonām rosināts uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 317. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma – dienesta pilnvaru pārsniegšana, ja tā saistīta ar vardarbības pielietošanu – izdarīšanu, savukārt pret otru pašvaldības policijas amatpersonu rosināts uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 319. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma – valsts amatpersonas bezdarbība – izdarīšanu.

IDB atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!