Foto: F64

Valsts policija (VP) ceturtdien, 9. maijā, līdz pulksten 23 sākusi 59 administratīvo pārkāpuma procesus, divus kriminālprocesus un aizturējusi 19 personas saistībā ar 9. maiju, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Kā jau iepriekš ziņots, sākti divi kriminālprocesi par genocīda, nozieguma pret mieru, kara noziegumu attaisnošanu - pa vienam Daugavpilī un Jelgavā.

Vērtējot izdarītos administratīvos pārkāpumus, personas šodien visbiežāk publiskā vietā dažādos veidos un ar dažādiem objektiem slavināja militāro agresiju un kara noziegumus, tostarp mēģinot nest ziedus uz jau demontēto pieminekļu vietām, papildināja policijā.

Tāpat konstatēta arī nepakļaušanās policistu likumīgajām prasībām, atrašanās sabiedriskā vietā alkohola reibumā.

Visbiežāk šie pārkāpumi veikti komplektā ar militārās agresijas slavināšanu.

Policijā papildina, ka daļā administratīvo pārkāpumu personas jau notikuma vietā sauktas pie administratīvās atbildības, piemērojot maksimālo soda naudu.

Neizpalika arī dažādas pat kuriozas situācijas. Darba dienas beigās Daugavpilī Dubrovina parkā policisti piefiksēja kādu sievieti, kura bija ieradusies ar ziediem Krievijas karoga krāsās. Persona, pamanot, ka viņa ir piesaistījusi likumsargu uzmanību, nosēdās uz bruģa un mēģināja policistus aizgaiņāt, sūdzoties par sirds sāpēm. Tikmēr viņas kompanjons ar jau sagatavotu kameru uzsāka vaidošās sievietes un notiekošā filmēšanu.

Likumsargi izsauca mediķus, kuri viņai veica medicīnisko pārbaudi un konstatēja, ka sievietei nekas nekaiš. Sieviete atbrīvota pēc administratīvā pārkāpuma lēmuma noformēšanas par agresora slavināšanu publiskā vietā.

Savukārt kādā citā gadījumā pārkāpēju likumsargi sagaidīja uz mājas durvju sliekšņa pēc izbrauciena ar PSRS simboliem rotātu automašīnu.

Arī šajā gadījumā persona saukta pie atbildības.

Lai gan fiksēti vairāki pārkāpumi, policijas novērojumi liecina, ka šogad mazāks cilvēku skaits apmeklējis notikuma vietas, akcentē policijā.

Valsts policija kopā ar sadarbības partneriem visu nakti, kā arī piektdien turpinās pastiprinātā režīmā uzraudzīt sabiedrisko kārtību un drošību.

Jau ziņots, ka līdz pulksten 17 policija bija sākusi vairākus administratīvos procesus, divus kriminālprocesus, kā arī aizturējusi 11 personas.

Jelgavas kapos kāds vīrietis ar mērķi slavināt agresorvalsti trīs reizes ar gāzes pistoli izšāva gaisā. Par notikušo sākts gan kriminālprocess par genocīda, nozieguma pret mieru, kara noziegumu attaisnošanu, gan administratīvais process par gāzes ieroča izmantošanu.

Vērtējot pārējos konstatētos pārkāpumus, līdz pulksten 17 absolūti ielākā daļa bija par militārās agresijas un kara noziegumu publisku slavināšanu – gan par aizliegto simbolu izmantošanu publiskā vietā, gan ziedu nolikšanu vietās, kur atradās demontētie padomju pieminekļi.

Starp šiem pārkāpumiem konstatētas Georga lentu izmantošana, krievijas kara dziesmu publiska atskaņošana, dažādi uzraksti un piespraudes pie apģērbiem, kas saistīti ar agresorvalsti, kā arī atsevišķas personas izsaukušas dažādus agresorvalsti slavinošanas frāzes. Ir arī konstatēta nepakļaušanās.

Jau vēstīts, ka VP ceturtdien līdz pulksten 13 aizturējusi sešas personas saistībā ar 9. maiju.

Daugavpilī uzsākts kriminālprocess par genocīda, nozieguma pret mieru, kara noziegumu attaisnošanu. Aizturētā persona žurnālistu kameru priekšā izskrēja un izteica savu viedokli par kaimiņzemes vadoni.

Savukārt trīs personas administratīvi aizturētas Salaspilī. Tur vīrieši alkohola reibumā publiskā vietā dziedāja agresorvalsti slavinošas dziesmas un vienam no viņiem pie apģērba bijusi piesprausta arī Georga lente.

Vēl divas personas aizturētas Daugavpilī un Rēzeknē. Viena ieradās Dubrovina parkā ar mugursomu, pie kuras piespraustas Georga lentes. Šajā gadījumā likumsargiem, aizturot pārkāpēju, nācās pret to pielietot fizisku spēku. Otra – Rēzeknē par ziedu nolikšanu nojauktā "Aļoša" pieminekļa vietā.

Lielākā daļa citu administratīvo pārkāpumu fiksēti saistībā ar ziedu novietošanu vietās, kur atradās nu jau demontētie padomju pieminekļi. Šādi gadījumi fiksēti Rēzeknē un Daugavpilī. Tāpat fiksēti atsevišķi gadījumi, kad personas publiskā vietā izmantojušas militārās agresijas slavinošus simbolus, piemēram, ievietojot tos automašīnas aizmugurējā stiklā vai atskaņojot karu slavinošas dziesmas no braucošas automašīnas, vēl vienai personai bija telefona vāciņš agresorvalsts karoga krāsās. Tāpat fiksēts gadījums, kad apbedījuma vietā nolikti ziedi līdzās ar militārās agresijas simboliem.

Dienestu redzeslokā arī nonācis saturs no sociālo tīklu vietnēm, kur personas izvietojušas 9. maiju, militāru agresiju un kara noziegumu slavinošu simboliku, attiecīgi šie gadījumi ir piefiksēti un arī tiek vērtēti.

Atgādinām, ka šodien visā Latvijā Valsts policija, Valsts drošības dienests, pašvaldību policijas un citi sadarbības partneri strādā pastiprinātā režīmā un pēc iepriekš sagatavota sabiedriskās kārtības un drošības plāna, ir piesaistīti plaši spēki. Atbilstoši nepieciešamībai un aktuālajai situācijai sabiedriskās drošības pasākumi var tikt mainīti un pastiprināti.

Valsts policija vērš uzmanību, ka 9. maijā Latvijā nav atļauts rīkot publiskus izklaides un svētku pasākumus, sapulces, gājienus un piketus, kas ir vērsti pret valsts drošības interesēm, šķeļ sabiedrību, nepatiesi ataino vēsturi un apšauba solidaritāti ar Ukrainas tautu.

Policijā atgādina, ka ziedu nolikšana vietās, kur Latvijā atradās nu jau demontētie padomju pieminekļi, tiks uzskatīta kā šo objektu un militāras agresijas slavināšana. Lai gan individuāla ziedu nolikšana apbedījuma vietās nav aizliegta, netiks pieļauta ne cilvēku pulcēšanās šajās vietās, nedz militārās agresijas slavināšana un kara, agresora attaisnošana.

Iedzīvotāji, kuru rīcībā ir informācija par 9. maijā plānotām provokācijām – demonstratīvām vai izaicinošām darbībām nolūkā šķelt sabiedrību vai izplatīt Krievijas interesēm atbilstošus vēstījumus, tiek aicināti sniegt šo informāciju VDD, zvanot uz diennakts tālruni 67208964 vai rakstot uz e-pasta adresi "dd@vdd.gov.lv". Savukārt, kļūstot par liecinieku šādām aktivitātēm 9. maijā, iedzīvotāji ir aicināti nekavējoties par tām informēt Valsts policiju, zvanot uz tālruni 110.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!