Foto: LETA

Valsts drošības dienesta (VDD) vērtējumā Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas līdz sestdienas pulksten 12 noritējušas mierīgi un bez būtiskiem drošības incidentiem, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

VDD priekšvēlēšanu periodā un līdz pulksten 12 vēlēšanu dienā ir konstatējis vairāk nekā 20 tā dēvētos signālus par iespējamiem pārkāpumiem.

Lielākajā daļā šo gadījumu VDD ir konstatējis nebūtiskus noteiktās vēlēšanu kārtības pārkāpumus, kas nekavējoties sadarbībā ar velēšanu iecirkņu komisijām tikuši novērsti.

Savukārt atsevišķi no VDD iegūtajiem signāliem ir par pārkāpumiem, kuru izskatīšana ir citu institūciju kompetencē.

VDD par konkrētajiem gadījumiem ir informējis par to izvērtēšanu atbildīgās institūcijas.

Līdz šim VDD nav uzsācis kriminālprocesus par iespējamām prettiesiskām darbībām saistībā ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām Latvijā.

Tāpat VDD nav konstatējis tiešus agresorvalsts Krievijas vai citu valstu mēģinājumus prettiesiski iejaukties Eiropas Parlamenta vēlēšanu norisē un ietekmēt to rezultātus Latvijā.

VDD aicina Latvijas iedzīvotājus, pamanot iespējamus noziedzīgus nodarījumus EP vēlēšanu laikā, iegūt pēc iespējas plašāku un precīzāku informāciju par notikušo, kā arī fiksēt potenciālo pārkāpumu foto, video vai audio formātā. VDD garantē informācijas sniedzēja konfidencialitāti.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!