Foto: LETA

Valsts drošības dienests (VDD) Eiropas Parlamenta (EP) priekšvēlēšanu periodā un līdz vēlēšanu dienas pulksten 16 ir konstatējis aptuveni 30 tā dēvētos signālus par iespējamiem pārkāpumiem, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Lielākajā daļā šo gadījumu VDD ir konstatējis nebūtiskus noteiktās vēlēšanu kārtības pārkāpumus, kas nekavējoties sadarbībā ar velēšanu iecirkņu komisijām tikuši novērsti. Vienlaikus atsevišķos gadījumos VDD informācijas pārbaudi vēl turpina.

Tāpat vairāki no VDD iegūtajiem signāliem ir par pārkāpumiem, kuru izskatīšana ir citu institūciju kompetencē. VDD veic pastāvīgu informācijas apmaiņu ar citām vēlēšanu norisi uzraugošajām institūcijām, informējot tās par konstatētajiem iespējamajiem pārkāpumiem atbilstoši piekritībai.

Līdz šim VDD nav uzsācis kriminālprocesus par iespējamām prettiesiskām darbībām saistībā ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām Latvijā. Tāpat VDD nav konstatējis tiešus agresorvalsts Krievijas vai citu valstu mēģinājumus prettiesiski iejaukties Eiropas Parlamenta vēlēšanu norisē un ietekmēt to rezultātus Latvijā.

VDD vērtējumā vēlēšanas turpina noritēt mierīgi un bez būtiskiem drošības incidentiem.

Informāciju par iespējamiem pārkāpumiem vai gatavošanos tiem VDD iespējams sniegt, zvanot uz diennakts tālruni 67208964, rakstot uz e-pasta adresi info@vdd.gov.lv vai kontu vietnē "X" @Valsts_drosiba.

Ziņots, ka Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās līdz pulksten 16 nobalsojuši 550 575 vēlētāju jeb 35,73% balsstiesīgo, portālu "Delfi" informēja Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Iepriekš vēstīts, ka EP vēlēšanās līdz sestdienas pulksten 12 nobalsojuši kopumā 270 936 vēlētāju jeb 17,58% no kopējā balsstiesīgo iedzīvotāju skaita.

Vairāk par EP vēlēšanu norisi var sekot līdzi portāla "Delfi" teksta tiešraidē.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!