Valmiera rajona Policijas pārvaldes darbinieki saistībā ar Valmieras Centra kapu apgānīšanu naktī uz 14.augustu aizdomās tur divus jauniešus - 18 gadus vecu meiteni un 16 gadus vecu puisi. Izmeklēšanas gaitā palīdzējusi kāda mājaslapa internetā, kurā jaunieši bija ievietojuši savas kapos uzņemtās fotogrāfijas.
Policijas pārvaldes preses un sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Jukāma sacīja, ka izmeklēšanas gaitā noderējusi internetā aplūkojama mājaslapa, ko izveidojusi kāda neformāla jauniešu grupa. Tur redzamas fotogrāfijas, kurās jaunieši guļ uz kapu pieminekļiem un lieto alkoholu. Notikušo abi pēc tam vēl pārrunājuši arī kādā interneta portālā.

Pagaidām nav apzināts, cik kopumā jauniešu apvienojušies šajā grupā, bet zināms, ka viņi visi ir valmierieši. Neformālā grupa kopā turas jau apmēram trīs gadus.

Patlaban iespējamiem vainīgajiem piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Viņi ir savu vainu atzinuši pilnībā, taču precīzi savus rīcības motīvus nespēj izskaidrot, visā vainojot alkoholu.

Meitene šogad iestājusies augstskolā, bet puisis ir kādas Valmieras vispārizglītojošās skolas audzēknis.

Abi jaunieši, kas tonakt bija kapos, atzīst, ka savas rīcības sekas nav apzinājušies, baltos krustus rāvuši vien tāpēc, ka tumšajā un lietainajā naktī tie bijuši labāk redzami, nekādi politiski motīvi viņu rīcību nav noteikuši.

Jauniešus pie nozieguma novedusi bezdarbība, tieksme atšķirties un šokēt, norāda policijā. Pārrunu laikā ar vecākiem noskaidrots, ka viņi jūtas bezspēcīgi, lai paši saviem spēkiem mainītu jauniešu dzīvesviedu, vienīgā iespēja ir meklēt palīdzību pie speciālistiem.

Jaunieši nav apzinājušies savas rīcības sekas, - viņi bijuši pārsteigti, uzzinot, ka Kirmināllikuma 228.pantā par kapu un līķu apgānīšanu paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 15 gadiem ar vai bez mantas konfiskācijas.

Skolā jauniešiem sekmes līdz šim bijušas apmierinošas, pat labas, norādīja policijā.

Naktī uz 14.augustu Valmieras Centra kapos vandāļi izpostījuši 129 kapavietas, apgāžot pieminekļus un izraujot krustus.

Policija ir ierosinājusi krimināllietu pēc Krimināllikuma 228.panta - par kapa un līķa apgānīšanu.

Notikuma vietas apskate liecina, ka vandāļi kapos ienākuši no Semināra ielas puses, postījumus sākuši, izraujot baltos krustus Latvijas Atbrīvošanas cīņās kritušajiem varoņiem, tālāk viņi devušies pa taciņu gar kapu malu paralēli L.Paegles ielai, turpinādami postīt atsevišķas kapu kopiņas, apgāžot pieminekļus, puķu vāzes un nolaužot krustus.

Postījumi kapos jau ir novērsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!