Ekonomikas policija (EP) sadarbībā ar banku drošības dienestu darbiniekiem aizturējusi sešas personas, kas nelikumīgi izmantoja norēķinu karšu datus, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas (VP) preses dienestā.
Aizturētie ir jaunieši vecumā no 15 līdz 23 gadiem.

Policijas informācija liecina, ka, nelikumīgi iegūstot iedzīvotāju norēķinu karšu datus no kāda Latvijas abonēšanas centra un kāda mobilo telefonu tirdzniecības vietas, aizturētie internetā iegādājās priekšapmaksas kartes un mobilos telefonus, ko vēlāk pārdeva par zemākām cenām.

Informāciju par minēto krāpšanos policija saņēma jau jūnijā.

Uzsākts kriminālprocess par tādu datu iegūšanu, izplatīšanu vai izmantošanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot finanšu instrumentu vai maksāšanas līdzekli. Likums par šādu pārkāpumu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Policija izmeklēšanas laikā noskaidrojusi, ka norēķinu karšu dati tika iegūti kādā Latvijas abonēšanas centrā un kādā mobilo telefonu tirdzniecības vietā Rīgā. Iegūtie dati pēc tam tika izmantoti, lai internetā iegādātos kāda mobilā operatora priekšapmaksas kartes un mobilos telefonus. Norēķināšanās par preci notika izmantojot, pirms tam nelikumīgi iegūtos, norēķinu karšu datus, tādējādi nodarot zaudējumus ne tikai maksājumu karšu īpašniekiem, bet arī kredītiestādēm.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrotas vairāk nekā 50 noziedzīgu nodarījumu epizodes un tiek turpināts darbs, lai noskaidrotu noziedzīgo darbību rezultātā radušos materiālo zaudējumu apjomu.

Piecas no aizturētajām personām nav agrāk sodītas, savukārt vienai personai septembrī gaidāma tiesa par identiska noziedzīga nodarījuma izdarīšanu šī gada sākumā.

Turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!