Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta trešdien nolēma atlikt krimināllietas izskatīšanu, kurā par mēģinājumu izplatīt materiālus, kas satur aicinājumu vardarbīgi gāzt Satversmē nostiprināto valsts varu, apsūdzēts Beness Aijo.
Tiesu palāta nolēma uz nākamo tiesas sēdi uzaicināt liecinieku, kas nav pratināts pirmās instances tiesā, izprasīt no Rīgas apgabaltiesā esošās krimināllietas tiesu psihiatriskās ekspertīzes atzinumu attiecībā uz apsūdzēto un izprasīt raksturojumu no apsūdzētā iepriekšējās darba vietas, informēja AT preses sekretāre Ilze Eida.

Lietu, iespējams, turpinās skatīt tikai nākamajā gadā.

Rīgas apgabaltiesa pagājušā gada 30.novembrī atzina Aijo par vainīgu viņam izvirzītajā apsūdzībā un sodīja ar brīvības atņemšanu uz deviņiem mēnešiem. Pirmās instances tiesas spriedumu pārsūdzēja apsūdzētā aizstāvis Valters Jakobijs.

Saskaņā ar pirmās instances tiesas spriedumu Aijo 2004.gada 17.oktobrī devies uz laikraksta "Dienu" redakciju, kur apsargam nodevis divas A4 formāta skrejlapas ar tekstu krievu valodā, kas satur Latvijas nacionālboļševiku uzsaukumus. Iesniegtajā tekstā vairākas reizes pausta naidīga attieksme un uzsaukumi, kas asi vērsti pret "valdošo kliķi" un Latvijas varas iestādēm, Valsts prezidenti, valdību, Rīgas domi.

Publicēšanā iesniegtajās skrejlapās bija lietotas dažādas negatīvas attieksmes leksiskas vienības, kas veicina agresīvu nostāju, proti, "ar ļaunu prieku aizrijušies nacionālisti", "Latvijas nacionālistiskā maita", "velna apsēsti čečeni", "musulmaņu izdzimteņi", "valdošās kliķes politiskais obskurantisms", "satracinātā drošības policijas". Pēdējais teikums uzsaukumā bijis šāds: "ņemsim un parādīsim nolādētajam režīmam tā vietu vai vienkārši nogriezīsim tam galvu".

Apsūdzībā norādīts, ka viss uzsaukuma teksta konteksts var tik izprasts kā aicinājums vardarbīgi gāzt Satversmē nostiprināto valsts varu. Uzsaukumā atrodamais teikums – "šodien viņi ķer krievu patriotus, bet rīt šaus darbaļaudīs" –, kontekstā ar tam sekojošiem vārdiem – " steidzami jāsper adekvāti soļi" – netieši norāda uz nepieciešamību izmantot vardarbīgus līdzekļus.

Latvijas nacionālboļševiku uzsaukumi laikrakstā "Diena" netika publicēti, bet gan nodoti izvērtēšanai Drošības policijai.

Pirmās instances tiesā Aijo sevi par vainīgu viņam izvirzītajā apsūdzībā neatzina. Viņš pauda viedokli, ka tiek apmelots un lieta pret viņu safabricēta, lai ierobežotu viņa sabiedrisko darbību, ka lietas materiālos atrodamie uzsaukumi nesatur aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu. Līdzīgu nostāju viņš pauda arī Augstākajā tiesā lietas izskatīšanas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!