Par aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu apsūdzētajam nacionālboļševiku atbalstītājam Benesam Aijo prokurore Ieva Garanča sestdien Rīgas apgabaltiesas sēdē prasīja piespriest reālu divu gadu brīvības atņemšanu.
Prokurore norādīja, ka tiesai ir pierādījumi, ka Aijo 2005.gada 1.decembrī nosūtījis paziņojumu ziņu aģentūrām LETA un BNS, laikrakstiem "Latvijas Avīze" un "Čas". Tajā viņš izteica draudus tiesnesim Guntaram Stūrim un nacionālboļševiku vārdā solīja desmit dienu laikā "nospiest uz ceļiem" Latvijas tiesu sistēmu, kā arī pareģoja drīzu galu Drošības policijai (DP), Saeimai, Valsts prezidentei un Ministru kabinetam.

Lingvistiskā ekspertīze pierādījusi, ka Aijo izplatītais paziņojums "neapšaubāmi aicina vardarbīgi gāzt valsts varu", sacīja Garanča.

Pirmstiesas izmeklēšanā secināts arī, ka vēstuli ziņu aģentūrām un laikrakstiem nosūtījis Aijo, jo ar viņa vārdu un uzvārdu izveidota elektroniskā pasta adrese "beness@navigator.lv", kā arī vēstulē norādīts apsūdzētā telefona numurs, kas ir abonenta numurs telefonam, kurš atrasts pie Aijo.

Turklāt videonovērošanas sistēma fiksējusi Aijo attēlus interneta kafejnīcā "Elita" Rīgā, Merķeļa ielā 1, laikā, kad nosūtīts paziņojums plašsaziņas līdzekļiem.

Prokurore arī sacīja, ka Aijo nevarot sniegt alibi par paziņojuma nosūtīšanu. Viņa ierosināja piespriest apsūdzētajam reālu divu gadu brīvības atņemšanu, lai atturētu viņu un citas personas no turpmākām līdzīgām darbībām.

Aijo advokāts Valters Jakobijs tiesas sēdē pauda, ka apsūdzētā vaina nav pierādīta, jo elektroniskā pasta adresi viņa vārdā varot atvērt jebkurš. Advokāts uzskata, ka interneta kafejnīcas videonovērošanas sistēmā varētu būt fiksēts arī cits cilvēks, kurš ir līdzīgs Aijo. Lai to noteiktu, būtu nepieciešama portreta ekspertīze.

Jakobijs norādīja, ka lietisko pierādījumu sarakstā minētā Aijo soma, kurā arī bijis atrodams plašsaziņas līdzekļiem nosūtītais paziņojums, neesot fiksēta personas kratīšanas protokolā. Garanča savukārt pauda, ka lietiskos pierādījumus, kas atrasti vēlāk, sarakstam var pievienot arī lietas izmeklēšanas gaitā.

Advokāts arī norādīja, ka saskaņā ar krimināllikuma 81.pantu izplatītajā paziņojumā jābūt tiešam aicinājumam vardarbīgi gāzt valsts varu, bet eksperti pauduši, ka aicinājums tiešos vārdos nav izteikts, bet gan frāzēs. Viņš uzskata, ka frāzēs izteikto aicinājumu gāzt valsts iekārtu nevar ņemt vērā, jo frāzes jāvērtē kontekstā.

Garanča norādīja uz ekspertu atzinumu, ka aicinājums gāzt valsts varu nav izteikts tiešos vārdos, bet tas saprotams no teksta kopumā.

Jakobijs arī pauda, ka "daudziem nepatīk Aijo uzskati un politiskā darbība, tādēļ vieglāk esot viņu ielikt cietumā". Viņš norādīja, ka Satversmes 100.pants garantē tiesības uz vārda brīvību. Prokurore savukārt norādīja, ka tiesībām uz vārda brīvību esot arī robežas, kas Aijo krimināllietā ir pārkāptas.

Aijo advokāts sacīja: ja apsūdzētais tomēr tiks atzīts par vainīgu, kas, viņaprāt, būtu nepamatoti, viņam būtu jāpiemēro naudas sods. Aijo ir cukura diabēta slimnieks, tādēļ viņš nedrīkstētu atrasties cietumā, sacīja Jakobijs.

Apsūdzētais šodien savā pēdējā vārdā vainu neatzina un prasīja tiesu atzīt viņu par nevainīgu.

Spriedums krimināllietā tiks pasludināts nākamnedēļ, 4.decembrī, plkst.9.30, informēja tiesnesis Boriss Geimans.

Jau ziņots, ka Aijo apsūdzēts pēc Krimināllikuma 81.panta par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un grozīt valsts iekārtu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Guntars Stūris pērn 30.novembrī par aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu un grozīt valsts iekārtu Aijo piesprieda deviņu mēnešu cietumsodu. Aijo neatzina savu vainu.

Pēc tam Aijo izplatīja paziņojumu, kurā izteica draudus tiesnesim un nacionālboļševiku vārdā solīja desmit dienu laikā "nospiest uz ceļiem" Latvijas tiesu sistēmu, kā arī pareģoja drīzu galu Drošības policijai (DP), Saeimai, Valsts prezidentei un Ministru kabinetam.

DP, reaģējot uz Aijo 2005.gada 1.decembrī izteiktajiem draudiem tiesnesim Stūrim un vairākām amatpersonām, pret viņu sāka jaunu kriminālprocesu par aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu un mainīt valsts iekārtu.

Tiesa lietu sāka skatīt jūlijā. Toreiz Rīgas apgabaltiesa pēc advokātu lūguma nolēma noteikt papildu lingvistisko ekspertīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!