Ģenerālprokuratūras Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Ivars Krauze lūdzis tiesu apcietināt vienu no Latvijas lielākajiem degvielas tirgotājiem - SIA "OVI" valdes priekšsēdētāju miljonāru Vladimiru Oderovu.
Krauze otrdien tiesā iesniedzis lūgumu piemērot apcietinājumu Oderovam, jo uzņēmējs mēģinājis ietekmēt kriminālprocesa virzību, kurā tiek apsūdzēts, sacīja Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks. Prokurora lūgumu rīt, 25.janvārī, skatīs Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa.

Nedz prokuratūra, nedz Oderovs pats, atsaucoties uz Kriminālprocesa likuma normām, nesniedza konkrētāku informāciju par apsūdzības būtību.

Tomēr aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka lieta sākta jau 2005.gadā. Apsūdzības izvirzītas pēc Krimināllikuma 190.panta 3.daļas par kontrabandu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī pēc 195.panta 2.daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu organizētā grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Apcietinājumu Oderovam savukārt lūgs piemērot saistībā ar pagājušajā nedēļā no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) saņemtajiem materiāliem.

Jau ziņots, ka KNAB 10.janvārī sācis kriminālprocesu par 500 latu kukuļa došanu Aizsardzības ministrijas amatpersonai. Kukuļdevēji - divas personas - vēlējušies saņemt Nacionālo bruņoto spēku un izmeklētāja sarakstes kopijas no prokuratūras lietvedībā esošiem materiāliem kriminālprocesā par kontrabandu, informēja KNAB.

Iespējams, mēģināts iegūt saraksti tieši tajā lietā, kurā apsūdzēts Oderovs. Tiesībsargājošās iestādes nekomentēja šo pieņēmumu.

Uzņēmējs, kurš sevi par vainīgu neatzina, aģentūrai LETA šodien pauda sašutumu par prokurora rīcību, prasot viņu apcietināt, un uzskata to par nelikumīgu. Pēc viņa teiktā, visas izmeklēšanas laikā esot saskatāmi procesuāli prokuratūras pārkāpumi.

Uzņēmējs šā gada 21.janvārī par Krauzes darbībām iesniedzis sūdzību Ģenerālprokuratūras Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras virsprokurorei Dagmārai Uščai, kā arī Ģenerālprokuratūras Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļas virsprokuroram Arvīdam Kalniņam.

Sūdzībā, kas ir aģentūras LETA rīcībā, norādīts, ka 19.janvārī kārtējās pratināšanas laikā Krauze paziņojis, ka lūgs tiesai piemērot Oderovam apcietinājumu, jo esot saskatāmas pretdarbības pazīmes. Prokurors neesot ieklausījies apsūdzētā un viņa advokāta jautājumos un savu plānoto rīcību neesot pamatojis.

Sūdzībā virsprokuroriem norādīts, ka "kriminālprocesa mērķis ir krimināltiesisko attiecību taisnīga noregulējuma sasniegšana, taču procesa virzītāja Krauzes rīcībā un darbībās bieži vien prevelē personas sodīšanas un spiediena izdarīšanas vēlme, kas aizskar manas cilvēktiesības".

Oderovs uzskata, ka, realizējot savas cilvēktiesības un kriminālprocesa pamatprincipus, proti, savu aizstāvību, aktīvi pauž savu viedokli viņam izvirzītajās apsūdzībās, kas nesakrīt ar prokurora viedokli, tādēļ viņam pārmet pretdarbību nozieguma izmeklēšanai.

Uzņēmējs lūdz dot norādījumus Krauzem ievērot samērības un saprātības principus kriminālprocesuālo piespiedu līdzekļu izvēlē, respektējot un ievērojot cilvēktiesības un pamatbrīvības.

Oderovs aģentūrai LETA arī apgalvoja, ka prokurors Krauze pieprasījis sniegt liecības pret Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes direktoru Vladimiru Vaškeviču, pretējā gadījumā draudot ar apcietinājuma piemērošanu.

Pratināšanas laikā Krauze esot vairākkārt mēģinājis piespiest sniegt liecības pret vairākām amatpersonām, kas varētu būt saistītas ar kontrabandu savu amatu dēļ, arī pret Vaškeviču.

"Man pašam konkrēti vairākas reizes pratināšanas laikā tika uzdoti jautājumi par Vaškeviča saistību ar pretlikumīgajām darbībām, tas ir, kontrabandu, bet es nevaru sniegt tādas liecības, jo tās ir nepatiesas," norādīja Oderovs.

"Ja pret Vaškeviču nav ierosināts neviens process - tas ir savādi un nesaprotami, ka par viņu regulāri tiek vākta informācija, uzdoti jautājumi pratināšanas laikā," izbrīnu pauda Oderovs.

Prokuratūra nekomentēja šos uzņēmēja apgalvojumus, bet Vaškeviča viedokli aģentūrai LETA šodien neizdevās noskaidrot, jo viņš atrodas atvaļinājumā.

"OVI" ir sestais lielākais degvielas tirgotājs Latvijā. Kompāniju apsteidz tikai trīs lielie uzpildes staciju tīkli un divi lielākie vairumtirgotāji.

Uzņēmums kopš 1992.gada nodarbojas ar benzīna, dīzeļdegvielas, mazuta un citu naftas produktu tirdzniecību. Tam pieder degvielas uzpildes staciju tīkls, autoparks degvielas transportēšanai, bunkurētājkuģis un tankkuģis.

Apgrozījums 2005.gadā sasniedza 36,3 miljonus latu, kas ir par 89% vairāk nekā 2004.gadā, kad tas bija 19,2 miljoni latu. "OVI" peļņa 2005.gadā bija 412 159 lati jeb par 97,3% vairāk nekā gadu iepriekš, kad uzņēmums nopelnīja 208 817 latu. Dati par pagājušo gadu vēl nav pieejami.

Oderovs līdz 2005.gadam, kas sakrīt ar laiku, kad tika ierosināta lieta par kontrabandu, bija vienīgais "OVI" īpašnieks, taču tad uzņēmums oficiāli pārgāja 2005.gada septembrī dibinātā SIA "Carnel" īpašumā. "Carnel" savukārt pieder ASV reģistrētajai ārzonas kompānijai "Carnel Commerce LLC", liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati.

Var secināt, ka, iespējams, tieši krimināllietas ierosināšana bijis iemels, kura dēļ "OVI" formāli mainījis īpašnieku. Oficiālu apstiprinājumu gan nav izdevies gūt.

Žurnālistu Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas grāmatā "Latvijas miljonāri bez maskām un jaunais Latvijas 600 miljonāru saraksts", kurā iekļauts arī Oderovs, norādīts, ka viņš bijis vienīgais īpašnieks vairākos uzņēmumos, taču no 2005.gada rudens par "OVI" oficiālo īpašnieku kļuvis ASV reģistrēts ofšors. Tomēr "OVI" valdes priekšsēdētājs joprojām ir pats Oderovs, bet kompānijas valdes loceklis ir arī 1981.gadā dzimušais Jevgeņijs Oderovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!