Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Kontrabandas apkarošanas centrs (KAC) savā kontrolē pārņēmis 800 tonnas kādam Daugavpils uzņēmumam piederošo degvielu, lai varētu veikt detalizētas pārbaudes, informēja KAC vadītājs Vladimirs Vaškēvičs.
Šo degvielu 800 000 kilogramu apmērā KAC darbinieki aizturējuši vasaras sākumā ierosinātās krimināllietas ietvaros par degvielas kontrabandu, kad, noformējot reeksporta procedūru uz Krieviju un sākotnēji Latvijā ievedot degvielu, no valsts degvielas vietā ticis izvests ūdens. Piektdien šīs krimināllietas ietvaros KAC aizturējis arī kādu firmas - degvielas īpašnieces darbinieku, kurš pašlaik ievietots īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

Jau iepriekš KAC vairākus mēnešus pārbaudījis šajā lietā iesaistītās firmas darbību, un vakar nolemts degvielu uzraudzīt. KAC vadītājs gan sacīja, ka šī degviela vēl neesot aprakstīta vai atsavināta. VID, norādot, ka var tikt traucēta lietas izmeklēšana, nevēlas atklāt šajā lietā iesaistītās firmas nosaukumu, norādot, ka ar to saistīti arī citi uzņēmumi.

KAC darbinieki maijā Daugavpils preču stacijā pārbaudot piecu cisternu saturu, konstatējuši, ka cisternās izvešanai uz Krieviju atrodas ūdens, kas deklarēts kā degviela.

Šis bijis pirmais mēģinājums noskaidrot, vai iespējams veikt krāpnieciskas darbības un ievest Latvijā 300 tonnas degvielas, noformējot reeksporta procedūru, nesamaksāt akcīzes nodokli par degvielas importu, bet šo darbību rezultātā izvest no valsts ūdeni, savukārt degvielu Latvijā nelegāli pārdot.

Aptuvenā shēma, kāda šajā gadījumā tikusi izmantota, ir šāda - ieved Latvijā degvielu, novieto to uzglabāšanai muitas noliktavā, par ko nodokļi nav jāmaksā, muitas noliktavā degvielu no cisternām izlej un realizē "melnajā tirgū", bet tās vietā cisternās iepilda ūdeni, ko savukārt izved no valsts. Arī izvedot šķietamo degvielu no valsts, šajā gadījumā - uz Krieviju, nodokļi nav jāmaksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!