Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta Benesa Aijo krimināllietā par mēģinājumu izplatīt materiālus, kas satur aicinājumu vardarbīgi gāzt Satversmē nostiprināto valsts varu, nolēma nozīmēt lingvistisko ekspertīzi, informēja AT Komunikācijas nodaļā.
Ekspertīzes veikšanu tiesa uzdeva Valsts valodas aģentūrai. Pēc ekspertu atzinuma saņemšanas tiesa noteiks nākamo lietas izskatīšanas datumu.

Rīgas apgabaltiesa 2005.gada 30.novembrī Aijo atzina par vainīgu viņam izvirzītajā apsūdzībā un sodīja ar brīvības atņemšanu uz deviņiem mēnešiem soda izpildi sākot no brīža, kad spriedums būs stājies likumīgā spēkā. Pirmās instances tiesas spriedumu pārsūdzēja apsūdzētā aizstāvis Valters Jakobijs.

Saskaņā ar pirmās instances tiesas spriedumu Aijo 2004.gada 17.oktobrī devies uz laikraksta "Diena" redakciju, kur apsargam nodevis divas A4 formāta skrejlapas ar tekstu krievu valodā, kas satur Latvijas nacionālboļševiku uzsaukumus. Iesniegtajā tekstā vairākas reizes pausta naidīga attieksme un uzsaukumi, kas asi vērsti pret Latvijas varas iestādēm, Valsts prezidenti, valdību un Rīgas domi. Uzsaukumi laikrakstā "Diena" netika publicēti, bet gan nodoti izvērtēšanai Drošības policijai.

Pirmās instances tiesā Aijo sevi par vainīgu viņam izvirzītajā apsūdzībā neatzina. Viņš pauda, ka tiek apmelots un lieta pret viņu safabricēta, lai ierobežotu viņa sabiedrisko darbību, ka lietas materiālos atrodamie uzsaukumi nesatur aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!