Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šonedēļ līdz 2011.gada 31.janvārim plkst.11.30 atlika krimināllietas izskatīšanu, kurā pēc panta par tiesas lēmuma tīšu neizpildīšanu vai tā izpildes kavēšanu apsūdzēta uzņēmējas Ināras Vilkastes 76 gadus vecā mājkalpotāja Ņina Mihailova.

Viņa 2008.gada pavasarī neatvēra durvis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniekiem, kuri bija ieradušies veikt kratīšanu Vilkastes dzīvesvietā.

Kā uzskata advokāts Ainārs Platacis, "tā ir ļoti skandaloza, nepatīkama lieta". Apsūdzētās statusā nonākusī mājkalpotāja esot gados veca, bailīga un mazizglītota krievu tautības sieviete, kura neprotot latviešu valodu un iepriekš neesot dzirdējusi neko par KNAB.

Korupcijas apkarotāji 2008.gada maijā klauvējuši pie Vilkastes namdurvīm. Kā pastāstīja Platacis, pie uzņēmējas viņi gribējuši veikt kratīšanu saistībā "ar visām tām [Vilkastes kādreizējā biznesa partnera Raimonda] Štālberga provokācijām, ko Štālbergs raksta uz KNAB". Pie durvīm pienākusi Vilkastes mājkalpotāja. KNAB darbinieki bijuši apģērbti privātajās drēbēs, tāpēc Mihailova domājusi, ka tie ir bandīti. "Viņai slikti palika, un viņa nogāzās gar zemi. KNAB ielauzās iekšā, viņa tur gulēja uz dīvāna, izsauca ātro palīdzību, un KNAB pēc tam ierosināja krimināllietu pret viņu par tiesas lēmuma nepildīšanu," pastāstīja advokāts.

Platacis uzskata, ka Mihailovas saukšana pie kriminālatbildības "ir vienkārši brutāla ņirgāšanās par cilvēku", uzsverot, ka KNAB darbinieku rīcība Vilkastes mājkalpotāju tik ļoti pārbiedējusi, ka viņu piemeklējusi sirdslēkme.

Platacis apstiprināja arī iepriekš paustās bažas par to, ka KNAB darbinieku rīcība it kā izraisījusi stresu pat Vilkastes sunim. "Sunītis arī stresains," norādīja advokāts, piebilstot, ka uzņēmējas kucīte pēc izmeklētāju ielaušanās esot izskatījusies kā "pusbeigta".

Kā liecina Tiesu informatīvajā sistēmā pieejamie dati, Mihailovai uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 296.panta "Tiesas sprieduma un lēmuma neizpildīšana". Par tiesas sprieduma vai lēmuma tīšu neizpildīšanu vai izpildes kavēšanu draud naudassods līdz 60 minimālajām mēnešalgām (10 800 latiem).

8.martā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šajā lietā uzklausīja vairākus lieciniekus, taču, tā kā vēl citi aicinātie liecinieki uz tiesu nebija ieradušies, lietas izskatīšana tika atlikta līdz nākamā gada janvāra beigām.

Kā piebilda Platacis, liecinieku statuss Mihailovas lietā piemērots vairākiem KNAB darbiniekiem.

Savukārt apsūdzētās statusā nonākusī mājkalpotāja tagad joprojām strādājot pie Vilkastes par mājkalpotāju, "bet viņai ir drausmīgs šoks, veselības traucējumi briesmīgi, protams," norādīja advokāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!