Tiesnešu ētikas komisija piektdien atzinusi tiesneša ironizēšanu par advokātu par neētisku.

Aģentūras BNS rīcībā esošā informācija liecina, ka šis tiesnesis ir Centra rajona tiesas tiesnesis Raimonds Buls.

Tiesas sēdes audioieraksts liecina, ka tiesnesis nav ļāvis advokātam izteikties jautājumā par pārstāvību, pārtraucis viņu un ironizējis par to, vai advokāts arī teātrī jebkurā brīdī lec kājās un kaut ko saka, ja viņam izrāde nepatīk vai aktieris runā nepareizi, aģentūru BNS informēja Tiesu administrācijas pārstāvis Gatis Tauriņš.

Tiesnesis izteicies, ka "sūdzības varat rakstīt, kā jūsu birojs dara, - kā kaut kas neapmierina jūs, tā uzreiz pielaikojiet disciplināratbildību".

Tiesnešu ētikas komisija secinājusi, ka fakts, ka tiesnesis izteicis aizrādījumu advokātam tiesas sēdes laikā, nav uzskatāms par ētikas normu pārkāpumu. Tomēr, pēc komisijas ieskata, veids, kādā tiesnesis konkrētajā lietā vadīja tiesas procesu, kā arī tiesneša lietotie izteicieni un salīdzinājumi rada iespaidu par ironisku attieksmi.

Tāpēc tiesneša uzvedība kopumā liek secināt par aizspriedumainu attieksmi pret konkrēto advokātu biroju. Šāda aizspriedumaina attieksme var radīt aizdomas par tiesneša neobjektivitāti.

Tādēļ Tiesnešu ētikas komisija uzskata, ka tiesneša rīcība konkrētajā tiesas sēdē ir bijusi neētiska.

Tiesnesis pārkāpis Tiesnešu ētikas kodeksa punktu, kurš uzliek pienākumu tiesnesim izvairīties no vārdiem un runas, ko varētu uztvert kā neobjektivitāti vai aizspriedumu izpausmi.

Vienlaikus komisija uzskata, ka šajā gadījumā tiesneša rīcība nav vērtējams kā rupjš ētikas normas pārkāpums, kas būtu par pamatu disciplinārlietas ierosināšanai pret tiesnesi.

Tiesnešu ētikas komisija arī ņem vērā, ka rajona tiesas priekšsēdētāja ir pārrunājusi attiecīgo gadījumu ar tiesnesi un izteikusi aizrādījumu. Tiesnesis apņēmies šo aizrādījumu ievērot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!