Foto: F64
Kādam amerikānim divas dienas ilgas izklaides Maiamibīčā ar tā dēvētajām konsumācijas meitenēm no Latvijas izmaksājušas 43 000 ASV dolāru (21 457 latus).

Filadelfijas televīzijas laika ziņu diktora Džona Bolarisa izklaides sākušās ar vakariņām kādā Maiami viesnīcas restorānā, bet pēc divām dienām viņš atjēdzies viesnīcas numurā ar 43 000 dolāru iztrūkumu kredītkartē un milzīgu gleznu, kurā atainota sievietes galva un kuru viņš uzdzīves laikā iegādājies par 2480 dolāriem.

Bolariss ir viens no 88 upuriem, kurus Maiamibīčā Floridas štatā apkrāpis austrumeiropiešu noziedznieku grupējums, izmantojot skaistas meitenes no Latvijas un Igaunijas.

Kā tiesā liecināja Bolariss, restorānā viņu uzrunājušas divas skaistas sievietes, kas identificētas kā Latvijas valstspiederīgās Marina Turcina un Anna Kilimatova.

"Viņas man jautāja, vai es varu uzminēt, no kurienes viņas atbraukušas. Es sacīju - Polija. Viņas teica, ka atbraukušas no Igaunijas," stāstīja upuris.

24 gadus vecā Marina un 25 gadus vecā Anna bija tumšiem matiem, zilām acīm un skaistas, kā arī eleganti ģērbušās. Bolariss viņām pasūtījis vīnu.

Brīdi vēlāk sievietes, berzējoties gar viņu, piedāvājušas viņam iedzert "pa šotam", ko kompānija arī izdarījusi.

Pēc vairākām dienām Bolariss sapratis, ka tajā brīdī viņam iebarotas apreibinošas vielas, jo no tālākajiem notikumiem viņš neko lāgā vairs nav atcerējies.

"Es atceros, ka kāds mani tur kājās un liek kaut ko parakstīt. Pēc tam es pamodos taksometrā. Mans krekls bija noliets ar sarkanvīnu un man blakus bija milzīga glezna ar sievietes galvu," stāstīja Bolariss.

Viņš uzmeklēja Marinu un Annu, kas apgalvoja, ka gleznu viņš nopircis kādā labdarības izsolē. Abas sievietes devās ar viņu satikties viesnīcā, it kā lai atdotu viņam saulesbrilles, kuras nejauši palikušas pie sievietēm. Dāmas solījušas arī Bolarisam paskaidrot notikušā apstākļus, ja viņš kopā ar viņām ar taksometru dosies uz naktsklubu "Caviar Bar", kur, kā apgalvoja sievietes, viena no viņām aizmirsusi savu rokas somiņu.

Bolariss piekritis, taču galu galā sazāļots vēlreiz.

"Es uzķēros divreiz. Es neko nespēju atcerēties. Man nebija ne jausmas, kas tajā laikā notika," atzina vīrietis.

Dažas dienas vēlāk Bolariss saņēmis telefona zvanu no kredītkaršu uzņēmuma "American Express", jautājot par 43 000 dolāru, ko viņš notērējis no savas kredītkartes par dzērieniem un kaviāru Maiamibīčā.

Bolarisam izkrāptā naudas summa ir lielākā, ko noziedzīgais grupējums izkrāpis vienam cilvēkam.

Kā jau ziņots, šā gada februārī aizturētajā grupējuma darbojās 17 vīrieši un sievietes, tostarp arī Latvijas un Igaunijas valstspiederīgie.

Krāpnieciskajā shēmā iesaistītās sievietes pievilināja potenciālos klientus, aizvilinot viņus uz noteiktiem naktsklubiem, kur viņi apkrāpti, liekot maksāt par dzērieniem ievērojami lielākas naudas summas.

Vienā gadījumā kādam vīrietim bija jāsamaksā 5000 ASV dolāru (2500 latu) par šampanieša pudeli.

"Tas tika veikts, sievietēm pasūtot vairākas vīna un šampanieša pudeles, upurim par to nezinot, maldinot upurus par alkohola cenu, viltojot upura parakstu uz kredītkaršu čekiem vai veicot nelikumīgus darījumus ar upura kredītkartēm,'' teikts iesniegumā tiesai.

Policijas reidā Maiami aizturēti 16 grupējuma dalībnieki, taču par tā līderi uzskatītais 44 gadus vecais Aleks Simčuks aizbēdzis no ASV. Pārējie nelegālo aktivitāšu vadītāji ir ASV dzīvojošie - 41 gadu vecā Svetlana Kohlana, 50 gadus vecais Izaks Feldmans, 35 gadus vecais Fadijs Kaldass, 39 gadus vecais Staņislavs Pavļenko, 29 gadus vecais Alberts Tahalovs un 46 gadus vecais Sjavašs Zargari.

Izmeklētāji krāpniecisko shēmu atklājuši, izmantojot slepenu aģentu, kurš izlicies par korumpētu policistu un iefiltrējies organizācijā, iegūstot noziedznieku uzticību. Vēl vairāki federālie aģenti izlikušies par upuriem.

Grupējums Maiami Sautbīčā bija atvēris vismaz sešus naktsklubus, legāli iegūstot biznesa un alkohola tirdzniecības licences.

Grupējums arī organizējis "konsumācijas meiteņu" ierašanos ASV, izmantojot 2008.gadā atcelto vīzu režīmu.

Krāpnieciskajās aktivitātēs iesaistītas sievietes no Latvijas un Igaunijas, kas iepriekš piedalījušās līdzīgā shēmā savās mājās.

Maiami meitenes strādāja divatā, parasti laikā no plkst.22 līdz 5, "medījot'' upurus citos naktsklubos un aizvilinot viņus uz grupējuma klubiem.

Par saviem upuriem viņas parasti izraudzījās turīgus vīriešus, tūristus vai ceļojošus uzņēmējus, lai nodrošinātos, ka viņi neatgriezīsies klubā, atklājot naudas pazušanu.

Saskaņā ar tiesas materiāliem aizturētas piecas meitenes no Latvijas - 21 gadu vecā Viktorija Artemjeva, 22 gadus vecā Jūlija Vinogradova, 25 gadus vecā Anna Kilimatova, 22 gadus vecā Agnere Rudaka un 24 gadus vecā Marina Turcina. Četras aizturētās meitenes ieradušās no Igaunijas - 22 gadus vecā Irina Domkova, 22 gadus vecā Valērija Macova, 32 gadus vecā Anastasija Mikrukova un 25 gadus vecā Anastasija Ušakova, kā arī 29 gadus vecā Kristina Tahalova, kas jau kādu laiku dzīvojusi Maiami.

Pēc izmeklētāju rīcībā esošās informācijas, Artemjeva kopā ar Simčuku strādājusi jau Igaunijā. Vēl trīs meitenes plānojušas strādāt Simčukam piederošā naktsklubā, ko tuvākajā laikā plānots atvērt Prāgā.

Krāpnieciskajā shēmā iesaistītās meitenes saņēma aptuveni 20% no upura rēķina, bet naktskluba bārmeņi - 10%. Pārējā naudas summa nonāca grupējuma līderu kabatās.

Kā jau ziņots, pēc līdzīgas shēmas Rīgā tiek apkrāpti arī ārvalstu tūristi. ASV vēstniecība Rīgā savā vietnē ievietojusi sarakstu ar naktsklubiem, par kuriem saņemtas sūdzības, iesakot savas valsts pilsoņiem no tiem izvairīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!