Foto: LETA

Kinoteātrī "Citadele" notikušajā slepkavībā apsūdzētā jurista Nikolaja Zikova draudzene Linda Piekuse uzskata, ka konfliktu izraisīja pats nošautais Aigars Egle.
Taču citi liecinieki otrdien tiesas sēdē stāstīja, ka asiņainais incidents kinoteātra 4.zālē izcēlās pēc tam, kad Zikovs Eglem uz galvas uzlēja ūdeni.

Piekuse otrdien tiesā liecināja, ka abi uz filmas "Melnais Gulbis" seansu pulksten 16 ieradušies nedaudz pirms sākuma, viņa iegādājusies saldumus un dzērienus, bet Zikovs - kasēs biļetes. Kad abi iegājuši zālē, filma jau bija sākusies, abi atraduši vietas zāles pēdējā rindā, apsēdušies un, ēdot nopirktos saldumus, skatījušies filmu. Piekuse uzvēra, ka arī citi uz filmu atnākušie ēduši popkornu.

Pēc pāris minūtēm pret Zikovu pagriezies kāds vīrietis un "rupji kaut ko Nikolajam pateica", tiesā liecināja sieviete, norādot, ka precīzi nesadzirdēja, kas tā bijusi par rupjību. Par saldumu ēšanu aizrādījusi arī kāda sieviete gados, kurai arī traucējusi ēšana. Lieciniece skaidroja, ka Zikovs, atbildot sievietei, norādījis, ka tā runā skaļāk nekā Zikovs ēd, un, pēc liecinieces liecībām, uzvedies mierīgi.

Savukārt Zikovu uzrunājušais Egle pēc liecinieces teiktā arī "rupji izsitis" saldumu turzu no apsūdzētā rokām.

Savukārt kāds cits liecinieks, Georgijs Zotovs, kurš arī vēlāk Zikovu kinozālē aizturēja, liecināja, ka daudzi zālē esošie aizrādījuši skaļajiem ēdājiem. "Viņš ēda tā, it kā pirmo reizi ēstu tos čipsus," sacīja liecinieks, bilstot, ka jau Zikovam ienākot zālē viņam radies priekšstats – šis cilvēks var izraisīt konfliktu.

Zotovs un apsūdzētais sēdēja pēdējā rindā. Liecinieks tiesā stāstīja, ka Zikovs, ienākot zālē, gar krēslu rindu gāja "kā pa prospektu" un, lai arī neviens viņam neaizrādīja, liecinieks izteica pārliecību, ka tas pārējiem, kas filmu jau skatījās, traucēja. Liecinieks tiesā izteica viedokli, ka parasti šādā situācijā cilvēks mēģina izspraukties garām sēdošajiem, pagriezis sāniski, lai neuzkāptu citiem uz kājām.

Kad zālē ienākušais apsēdies un sācis ēst, Zotovs apsvēris iespēju iedot vīrietim piecus latus, lai atpirktu saldumu turzu, jo, kā stāstīja liecinieks, ēšana bijusi traucējoša. Zotovs uzsvēra, ka arī citi kino cienītāji ēduši, bet darījušie to, netraucējot citiem. Tikai pēc tam, kad rindu zemāk sēdošais izsitis saldumu turzu no Zikova rokām, apsūdzētā ēšanas manieres kļuvušas apkārtējiem netraucējošas, liecināja notikumu aculiecinieks.

Kad kino beidzās, Zotovs pieliecies, lai paņemtu savu virsjaku, un tāpēc kādu brīdi novērsies no netālu sēdošā Zikova. Kad viņš atkal pacēlis acis, pretī sēdošais un Zikovs bija saķēruši viens otru un Zikovs, mēģinot atraut otra vīrieša roku sev no mēteļa, vilcis cietušo pāri solam un izšāvis, un pēc brīža atskanēja vēl pāris šāvieni.

Savukārt, apsūdzētā draudzene Piekuse otrdien liecināja, ka pēc filmas beigām Zikovam "pēkšņi vīrietis meties virsū, kāpjot pāri krēsliem". Viņa stāstīja, ka pieliekusies, lai paņemtu ūdens pudeles korķīti, un tad kaut kas izlijis. Zikovs turējis rokās ūdens pudeli, kas pirms filmas iegādāta.

Tiesas pārtraukumā prokurore Jekaterina Kušakova sarunā ar medijiem pastāstīja, ka krimināllietā ir liecības, ka Zikovs pēc filmas speciāli izlējis cietušajam uz galvas ūdeni, lai izraisītu konfliktu.

Piekuse tiesā stāstīja, ka nobijusies, ka abu vīriešu starpā izcelsies kautiņš, jo rindu zemāk sēdošais ieķēries Zikovam apkaklē. Sieviete liecināja, ka apsēdusies un uz galvas sev uzlikusi mēteli. Piekuse zinājusi, ka Zikovam līdzi ir ierocis, jo abi plānojuši nakšņot pie sievietes, kura dzīvo 1.slimnīcas rajonā, un vakarā doties pastaigāties, tāpēc, lai justos drošāk, Zikovs ņēmis līdzi pistoli.

Kad pēc šāvieniem vīrietis nokritis zemē, Zikovs sācis zvanīt glābšanas dienestam "112", liecināja sieviete. To, ka Zikovs pēc notikušā runājis pa telefonu, tiesā apliecināja arī otrs liecinieks.

Kad cietušā pārstāvis, advokāts RomualdsVonsovičs tiesā lieciniecei jautāja, vai viņa kā persona ar augstāko medicīnisko izglītību sniedza palīdzību cietušajam, Piekuse atbildēja noliedzoši, sakot, ka nevarēja palīdzēt, jo bija nobijusies.

Zotovs liecināja, ka pēc notikušā zālē vēl bijuši cilvēki, jo filma tikko bija beigusies. Liecinieks redzējis, kā apsūdzētais ieliek pistoli makstī, turpinot runāt pa telefonu, sašautajam apsūdzētais palīdzību nav sniedzis. Zotovs liecināja, ka mēģinājis palīdzēt sašautajam, kuram krūtīs rēgojušies trīs caurumi. Vīrietis, domādams, ka cietušajam ir bloķēti elpošanas ceļi, mēģinājis cietušo pagriezt uz sāniem, un tad palīdzēt piesteigusies kāda sieviete.

Brīdi vēlāk Zotovs arī aizturēja šāvēju, iespiežot viņu krēslā. Liecinieks tiesā stāstīja, ka Zikovs mēģinājis pretoties, aizsniegties pēc makstī ieliktā ieroča, bet tas viņam nav izdevies. Tad ieradās apsargi, saslēdza Zikovu rokudzelžos, un pēc brīža ieradās arī policija un mediķi.

Tiesas sēžu starplaikā apsūdzētā advokāts Armands Šūmanis žurnālistiem sacīja, ka nepiekrīt nozieguma kvalifikācijai, taču plašāk savu pozīciju lietā nevēlējās skaidrot. Viņš arī norādīja, ka Zikovs ekspertīzē esot atzīts par ierobežotas pieskaitāmības personu. Prokurore norādīja, ka tas varētu lietā būt vainu mīkstinošs apstāklis, kas varētu samazināt apsūdzētā sodu, taču neatbrīvos no soda.

Jautāta, vai jau zina, kādu soda mēru prasīs piemērot apsūdzētajam, Kušakova atbildēja: "sankcijas robežās". Likuma pants, pēc kura apsūdzēts Zikovs, paredz sodu ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem.

Jau ziņots, pērn 19.februārī Rīgā, "Forum Cinemas" kinoteātrī "Citadele", filmas "Melnais gulbis" seansa beigās kinozālē tika nošauts 1968.gadā dzimušais bankas "Citadele" augsta līmeņa darbinieks, četru bērnu tēvs Egle. Uzreiz pēc notikušā aizdomās par šo slepkavību policija aizturēja 1983.gadā dzimušo juristu Zikovu, kuram vēlāk tiesa kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Egle tika nošauts nepilngadīgās meitas acu priekšā pēc tam, kad netālu sēdošajam Zikovam aizrādīja par nepiedienīgi skaļu uzvešanos filmas laikā.

Policija sāka kriminālprocesu par slepkavību pastiprinošos apstākļos. Slepkavība izdarīta mērķtiecīgi - upura virzienā raidīti četri šāvieni, uzskatīja izmeklētāji.

Noziegumā lietotais ierocis bijis legālas izcelsmes. Vīrietim esot atļaujas vēl diviem ieročiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!