Foto: DELFI
Rīgas apgabaltiesā, kas turpina iztiesāt tā dēvēto Ventspils amatpersonu lietu, otrdien, neskatoties uz šajā lietā apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga un viņa advokātu iebildumiem, tomēr nolēma pratināt ilggadējo Lemberga pārstāvi, Šveices juristu Rūdolfu Meroni. Tiesa arī nolēma, ka Meroni pratinās slēgtā sēdē.

Lembergs lūdza tiesu atlikt Meroni pratināšanu, aizbildinoties ar sava speciālā ārzemju aizstāvja nepiedalīšanos šajā tiesas sēdē. Gan Lembergs, gan vairāki aizstāvības puses advokāti tiesas sēdē norādīja, ka neesot zinājuši par to, ka otrdien tiesa plāno uzklausīt Meroni liecības.

Lembergs tiesai pārmeta viņa tiesību ierobežošanu, sakot, ka Meroni bez viņa Šveices advokāta pratināt nedrīkstot. Lembergs tiesai atgādināja – viņš jau brīdinājis, ka Meroni pratināšanas laikā viņam būs nepieciešams ārzemju advokāts, kas pārzina Šveices likumus.

Savukārt prokurors Juris Juriss norādīja, ka tiesas sēdē piedalās viena no Lemberga aizstāvjiem – advokāte Irīna Kauke, un līdz ar to Lembergam ir nodrošināta aizstāvība. Prokurors arī sacīja, ka liecinieku saraksts šajā krimināllietā ir zināms jau kopš 2008.gada un aizstāvības pusei ir bijis pietiekami laika, lai sagatavotos.

Lembergs tiesas sēdē arī norādīja, ka ar Meroni viņam ir bijušas tikai advokāta un klienta attiecības, un šīs attiecības joprojām neesot pārtrauktas, tāpēc Meroni liecības var pārkāpt likumu, kas nosaka klienta un advokāta apspriestās informācijas neizpaušanu. "Tāpēc es lūdzu tiesu nepratināt manu advokātu," pie tiesas vērsās Lembergs.

Nepratināt Meroni lūdza arī Anrijs Lembergs, norādot, ka arī viņam ar Meroni bijušas tikai advokāta un klienta attiecības.

Anrija Lemberga advokāts Aldis Alliks otrdien tiesai pieteica lūgumu nepieļaut Meroni nopratināšanu un atzīt no Meroni iegūtās liecības un dokumentus par nepieļaujamiem pierādījumiem. Šim lūgumam pievienojās arī citu apsūdzēto advokāti.

Savukārt Meroni, atbildot uz tiesas jautājumu, kādas viņam ir bijušas attiecības ar Lembergu ģimeni, sacīja, ka viņš ir sniedzis Lemberga ģimenei finanšu starpnieka pakalpojumus, kā arī atsevišķās situācijas bijis advokāts.

Viņš gan tiesas sēdē uzsvēra, ka arī pirms tiesas viņš tika pratināts un atteicies sniegt informāciju, kuru ieguvis kā advokāts no saviem klientiem. Arī prokurors pievienojās Meroni paustajam, sakot, ka Šveices advokāts noteikti zinās, kad viņš var liecināt un kad viņa sniegtās liecības pārkāptu advokāta noslēpumu.

Kad tiesa lēma pratināt Meroni, Lembergs augstos toņos vērsās pie sava Šveices pārstāvja, uzkliedzot: "Es aizliedzu jums, Rūdolf Meroni, izpaust informāciju, kas jums tapa zināma, esot manam advokātam!" Lai Lembergs pieklusinātu balss toni, viņu pārtrauca tiesas priekšsēdētājs Boriss Geimans, sakot, ka pacelt balsi nevajadzētu.

Pēc tam, kad tiesa bija uzklausījusi visu pušu viedokļus, Lembergs uzvēra, ka viedokli vēl nav paudis viņa ārzemju advokāts. Tiesa šo apsūdzētā repliku ignorēja, nolemjot noraidīt lūgumus un dot vārdu prokuratūrai liecinieka iztaujāšanai.

Pirms sākt liecinieka pratināšanu, Juriss vērsās pie tiesas, lūdzot noteikt slēgtu tiesas sēdi, sakot, ka liecinieks liecinās par komerciālo un profesionālo noslēpumu.

Pret liecinieka iztaujāšanu slēgtā sēdē iebilda Lembergs, kurš pirms tam kaislīgi iebilda pret Meroni pratināšanu vispār. Lembergs tiesā sacīja, ka Meroni liecības jau esot publiski pieejams, tāpēc nav pamata viņu pratināt tiesas slēgtā sēdē. Lembergs arī bilda, ka viņam nav nekā slēpjama un viņš labprāt vēlētos, lai šo tiesas procesu tiešajā ēterā varētu vērotu visi. "Es neiebilstu pret publisku tiesas sēdi. Te nav ko slēpt, man nav ko slēpts," sacīja Lembergs. Taču viņš vēlreiz netieši vērsās pie Meroni, sakot: "Ja viņa [Meroni] mēle ir viņa ienaidnieks, lai viņš to pievalda!"

Tiesa tomēr apmierināja prokuratūras lūgumu un nolēma pratināt Meroni slēgtā sēdē.

Meroni, kurš uz tiesas sēdi bija ieradies ar čemodānu un diviem juristiem, notiekošu vēroja mierīgi, ar smaidu, novēroja portāls "Delfi". No visiem tiesas dalībniekiem, vienā no īsajiem tiesas sēdes pārtraukumiem, viņš dažas pieklājības frāzes koridorā pārmija ar apsūdzēto uzņēmēju Ansi Sormuli.


Jau vēstīts, ka Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram šajā lietā apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Ligita Kuzmane un Irīna Jansone, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Iepriekš lietu kopš 2009.gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 2009.gada 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs netika līdz sprieduma taisīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!