Foto: LETA
Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP) joprojām turpinās izmeklēšana tā dēvētajā "Elkor" naudas atmazgāšanas lietā.

Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse sacīja, ka "turpinās pirmstiesas kriminālprocess un tiek veiktas nepieciešamās izmeklēšanas darbības". Lietā aizdomās turamās personas statuss ir piecām personām.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 16.jūnijā policija veica kratīšanu tirdzniecības tīkla "Elkor" veikalos un birojā. Process tika sākts pēc Krimināllikuma (KL) 195.panta - par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā un organizētā grupā, kā arī pēc KL 217.panta - par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu. Policija kratīšanu laikā izņēma virkni lietisko pierādījumu - datorus, dokumentus.

20.jūnijā šajā kriminālprocesā aizturētajām personām - veikalu operatora SIA "ETG" darbiniekam un ar to saistītā uzņēmuma darbiniekam - tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, taču augusta sākumā trīs no apcietinātajiem tika atbrīvoti no apcietinājuma.

Portāls "pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka salīdzinoši būtiskākā amatpersona no šīm trim iepriekš apcietinātajām ir Andrejs Horhorins, kurš jau vairāk nekā desmit gadus darbojies dažādās "Elkor" izpildstruktūrās - cita starpā bijis arī SIA "Elkor līzings" un SIA "Podiums" direktors. 2002.gadā viņš uz laiku pabijis arī SIA "Elkor grupa" līdzīpašnieks, - tad viņš kļuva par uzņēmuma 5% kapitāldaļu īpašnieku.

Nekas sīkāk par to, kādi tieši noziedzīgi nodarījumi inkriminēti Horhorinam un pārējām "Elkor" amatpersonām, nav zināms, rakstīja portāls.

Policija toreiz konstatēja, ka SIA "ETG" tirdzniecības vietās tiek veikta grāmatvedības un statistiskas informācijas noteikumu pārkāpšana un dokumentu viltošana ar mērķi iegūt neuzskaitītus skaidras naudas līdzekļus, kuri tālāk tiek legalizēti un izmantoti uzņēmuma turpmākai saimnieciskai darbībai.

Oficiāli visu "redzamo" "Elkor" kompāniju boss ir jau ilgāku laiku ASV dzīvojošais Aleksandrs Popovs, savukārt grupas nekustamie īpašumi lielākoties oficiāli pieder Andrejam Vlasovam, kurš jau labu laiku ir Rīgas dārgākās zemes īpašnieks, raksta portāls "pietiek.com".

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, arī iepriekš parādījušās dažādas ziņas par iespējamo "Elkor" negodprātīgo rīcību. 2009.gada jūlijā internetā parādījās video sižets, kurā redzams, kā kādā Latvijas uzņēmumā nauda tiek maksāta aploksnēs. Video redzams, ka kāda sieviete no kartona kastes izņem aploksni ar naudu un iedod to, visticamāk, darbiniekam.

Interneta vietnē "YouTube.com" ievietotā video pievienotajos komentāros pieļauts, ka uzņēmums, kurā tiek veikta amatieru video fiksētā aplokšņu algu izmaksa, ir "Elkor". Tāpat video sižetā redzams, ka telpā, kurā notiek minētās darbības, atrodas vairāki priekšmeti ar "Elkor" simboliku. "Elkor" pārstāvji toreiz kategoriski noliedza algu izmaksu aploksnēs, norādot, ka "Elkor" saviem darbiniekiem algas maksā likumīgi un aplokšņu algu izmaksa uzņēmumā netiek veikta.

Pēc "Elkor" datiem, "Elkor" tirgus daļa Latvijas elektronikas preču tirgū ir aptuveni 20%.

"Elkor" galvenie darbības virzieni ir mājsaimniecības, elektropreču, sporta preču, sieviešu, vīriešu apģērbu, apavu, tekstilpreču, mēbeļu, preču bērniem, sakaru līdzekļu, datoru, santehnikas preču, grīdu segumu, trauku, fotopreču, mūzikas instrumentu, tapešu un citu preču vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība.

2010.gadā "Elkor" apgrozījums sasniedza 34,15 miljonus latu, nodokļos tika samaksāti vairāk nekā 2,3 miljoni latu.

Uzņēmumā strādā vairāk nekā 800 darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!