Foto: F64
Polittehnologs Jurģis Liepnieks otrdien Rīgas apgabaltiesā, nopratināts kā liecinieks tā dēvētajā Aivara Lemberga krimināllietā, apsūdzēto Ventspils mēru raksturoja kā leģendāru, stingru un skrupulozu vadītāju ar augstām prasībām pret saviem padotajiem un lielu ietekmi.

Sākot nopratināšanu, tiesnesis Boriss Geimans Liepniekam jautāja, ko viņš var liecināt saistībā ar šo lietu. Liepnieks atbildēja: "Domāju, ka neko." Pēc tam iztaujāšanu pārņēma prokurori.

Atbildot uz valsts apsūdzības uzturētāju jautājumiem, Liepnieks izstāstīja, ka iepazinies ar Lembergu 1996.gada sākumā, kad Ventspils mērs ieradies darba vizītē Ministru kabinetā. Liepnieks tolaik bija Ministru prezidenta Andra Šķēles palīgs.

Jautāts, kāda ietekme Lembergam bija un ir Latvijas politikā, Liepnieks sacīja: "Es domāju, ka Lemberga kungs ir ļoti nozīmīga politiskā figūra Latvijā." Pēc liecinieka domām, Lemberga ietekme īpaši liela ir Ventspilī, kur viņš bauda apbrīnojami augstu uzticību. Liepnieka skatījumā, Lembergs ir mācējis ārkārtīgi veiksmīgi izmantot visus tos resursus, kuri ļauj veidot ietekmi.

Turpinot atbildēt uz prokuroru uzdotajiem jautājumiem, Liepnieks apstiprināja, ka viņš pazīst arī bijušo politiķi Šķēli, taču patlaban starp viņu un Šķēli neesot nekādu attiecību. Liepnieks atzina, ka 2002.gadā bijis informēts par domstarpībām, kas briedušas starp Šķēles un Lemberga vadītajiem politiskajiem spēkiem. Tomēr liecinieks nedomā, ka šo domstarpību centrā bijušas ietekmes jomas tranzītbiznesā.

Lembergs otrdien tiesā Liepniekam uzdeva jautājumu, pēc kādiem kritērijiem var izmērīt konkrētas personas politisko ietekmi, uz ko liecinieks atbildēja, ka viens būtisks faktors ir vēlētāju atbalsts. Papildus tam Liepnieks atzīmēja, ka "ietekme veido ietekmi - jo ietekmīgāks jūs esat, jo ietekmīgāks kļūstat", un tas skaidrojams gan ar informāciju, kāda nonāk ietekmīgu politisko personu rīcībā, gan pieredzi, gan arī kontaktiem.

Raksturojot Lemberga vadības stilu, Liepnieks tiesā atcerējās kādu gadījumu, kad viņš agri no rīta - ap plkst.8 vai pat agrāk - bija ieradies vizītē pie Ventspils mēra. Liecinieku uzņēmusi domes sekretāre, kura lūgusi uzgaidīt, jo mērs vēl neesot darbā. Izrādījās, ka Lembergs bija devies savā ikrīta reidā pa Ventspili, lai apskatītu, kā pilsēta ir pārlaidusi nakti, šodien tiesā atstāstīja liecinieks.

Tiesai un procesa dalībniekiem nebija daudz jautājumu Liepniekam - viņš tika iztaujāts aptuveni pusstundas laikā.

Vēlāk tiesa nopratināja arī liecinieci Vitu Jonasi, bet nākamā tiesas sēde plānota ceturtdien, 30.augustā, plkst.11, kad liecinieces statusā paredzēts uzklausīt Ainu Bataragu.

Kā ziņots, Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis.

Visi apsūdzētie nesaprotot un neatzīstot viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Ligita Kuzmane un Irīna Jansone, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Iepriekš lietu kopš 2009.gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 2009.gada 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs līdz sprieduma taisīšanai netika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!