Foto: DELFI Aculiecinieks

Otrdien Ventspils novada Vārves pagastā izcēlies vērienīgs kūlas ugunsgrēks un pērnā zāle dega 10 hektāru platībā. Šī ugunsgrēka dzēšanas darbos iesaistījās arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Gaisa spēku helikopters, kas šajā laikā atgriezās no mācībām, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sniegtā informācija.

VUGD norāda, ka vējš bija brāzmains, un degošā kūla strauji izplatījās uz dzīvojamās mājas pusi. Dzēšanas darbos tika iesaistīta vēl papildus tehnika un kopumā strādāja četras autocisternas.

Šajā laikā NBS Gaisa spēku helikopters atgriezies no mācībām un, redzot plašo ugunsgrēku, iesaistījās tā dzēšanā. Šim helikopteram ir speciālais ugunsdzēšanas aprīkojums.

Kopīgiem spēkiem ugunsgrēks veiksmīgi tika nodzēsts, dzīvojamās ēkas necieta.

VUGD gan norāda, ka šāda dienestu sadarbība ir iespējama un veiksmīga, tomēr tā nevar kļūt par ikdienišķu, jo tās ir ievērojamas izmaksas.

Tā šogad VUGD, lai tikai nokļūtu līdz kūlas ugunsgrēku vietām, jo dzēsts visbiežāk tiek ar roku rīku palīdzību, ir iztērējis degvielas iegādei 22 500 latu.

Tā kā kūla deg nesakoptos laukos, tad arī ceļi nereti ir neizbraucami, tādēļ, lai piekļūtu tuvāk notikuma vietai, tiek bojāta arī dārgā ugunsdzēsēju tehnika. Šogad tieši kūlas ugunsgrēkos ir bojātas sešas automašīnas, kuru remonts arī nav lēts.

Šogad ir bijuši vairāki kūlas ugunsgrēki, gan Kurzemes, gan Rīgas reģionos, kad degšanas platības bija tik lielas un tika nopietni apdraudētas ēkas un mežs, ka kūlas ugunsgrēku dzēšanai tika izsludināts paaugstinātais ugunsgrēka rangs, kas nozīmē, ka notikuma vietā ieradās liels skaits ugunsdzēsēju tehnikas un strādāja daudz ugunsdzēsēju glābēju.

Šogad lielākais kūlas ugunsgrēks bija 9.maijā Bolderājā, kad izdega 170 hektāri zemes un uguns liesmas nopostīja 30 dārza mājiņas, ugunsgrēkā cieta arī divi cilvēki.

Toreiz notikuma vietā ieradās 10 autocisternas, strādāja 50 ugunsdzēsēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!