Foto: LETA
Krimināllietu par krievu valodas referenduma organizētāja Vladimira Lindermana iepriekšējās partijas "13.janvāra kustība" reģistrēšanu Uzņēmuma reģistrā (UR) Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa paredzējusi izskatīt no nākamā gada 3.marta līdz 5.martam.

Kā liecina dati Tiesu informatīvajā sistēmā, uz apsūdzēto sola šajā lietā Lindermanam būs jāsēžas kopā ar palīdzi Anastasiju Visocku.

Prokuratūrā aģentūru LETA iepriekš informēja, ka abas personas apsūdzētas par dokumenta, kas piešķir tiesības, viltošanu un viltota dokumenta izmantošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Apsūdzētie laikā no 2009.gada 20.novembra līdz 2009.gada 14.decembrim izgatavoja neīstu partijas "13.janvāra kustību" dibinātāju sapulces protokolu, liecina apsūdzība. Viltojot minēto dokumentu, apsūdzētie protokola saturā norādīja neatbilstošas ziņas par dibinātāju skaitu, kas piedalījās sapulcē, un par dalībnieku pieņemtajiem lēmumiem, uzskata prokuratūra.

Turpinot personu grupas kopīgā nodoma īstenošanu, 2009.gada 14.decembrī Uzņēmumu reģistrā (UR) tika iesniegts viltots partijas "13.janvāra kustība" dibinātāju sapulces dalībnieku protokols, partijas statūti un programma, uz kuriem balstoties, UR valsts notārs pieņēma lēmumu par partijas "13.janvāra kustība" ierakstīšanu politisko partiju reģistrā un reģistrācijas apliecības izsniegšanu, teikts apsūdzībā.

Lindermans jau iepriekš apsūdzības novērtēja ka "politisko uzbraucienu" un saistīja tās ar pašvaldību vēlēšanu tuvumu. Viņš vērsa uzmanību, ka šis kriminālprocess tika izbeigts, taču neilgi pirms pašvaldību vēlēšanām izmeklēšanu atkal atjaunoja. Lindermans pauda viedokli, ka šāds solis liecina par "psiholoģisko spiedienu" uz partijas biedriem un viņu atbalstītājiem. Tāpat Lindermans pauda pārliecību, ka lietas iznākums būs viņam labvēlīgs.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūra februārī atcēla Drošības policijas (DP) lēmumu, ar kuru izbeigts kriminālprocess par "13.janvāra kustības" reģistrēšanu UR.

DP iepriekš veiktajā izmeklēšanā bija konstatēts administratīvais pārkāpums, proti, nepatiesu ziņu un dokumentu sniegšana UR, tāpēc DP materiālus administratīvā pārkāpuma protokola noformēšanai nosūtīja Valsts policijai (VP). VP noformēja administratīvā pārkāpuma protokolu un lietu nosūtīja Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai, kura to trūkumu novēršanai atdeva atpakaļ VP.

VP gan 15.janvārī pieņēma lēmumu par lietas izbeigšanu, jo minētais administratīvais pārkāpums izdarīts 2009.gada decembrī, kad bija spēkā vecā Administratīvo pārkāpumu kodeksa redakcija par nepatiesu ziņu sniegšanu UR. Savukārt patlaban likuma redakcija ir grozīta, un grozījumi stājušies spēkā ar 2013.gada 1.janvāri.

Partija "13.janvāra kustība" tika nodibināta 2009.gada septembrī, bet vairākus mēnešus to neizdevās oficiāli reģistrēt.

2009.gada decembra beigās DP sāka kriminālprocesu saistībā ar partijas dibinātāju nesekmīgajiem mēģinājumiem reģistrēt savu politisko organizāciju, iesniedzot UR it kā fiktīvu partijas dibinātāju sapulces otrā sasaukuma protokolu. Tomēr jau 2010.gada janvārī UR oficiāli reģistrēja "13.janvāra kustību".

Pērn vasarā "13.janvāra kustībai" pievienojās arī Lindermana domubiedrs Jevgēņijs Osipovs ar saviem atbalstītājiem, un partijas nosaukums tika mainīts uz "Par dzimto valodu".

Pēc iepriekšminētās prokuratūras iejaukšanās un izmeklēšanas turpināšanas DP šogad lūdza prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret partijas "13.janvāra kustība" dibinātājiem par viltotu dokumentu iesniegšanu UR. DP nāca klajā ar secinājumu, ka radikāli orientētas organizācijas un personas apzināti izmanto normatīvo aktu nepilnības politisko partiju dibināšanas procesā.

Par to, vai Lindermans un Visocka patiešām ir vainīgi apsūdzībā inkriminētajās noziedzīgajās darbībās, būs jāspriež tiesai. Lietu izskatīs Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnese Una Melameda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!