Foto: AFI
Augstākās tiesas (AT) Senāts piektdien,27.septembrī, nolēma ilgās tiesvedības dēļ par pusgadu mīkstināt iepriekš piespriestos cietumsodus uzņēmējas Ellas Ivanovas slepkavības krimināllietā apsūdzētajiem.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, nelaiķes vīram Igoram Ivanovam iepriekš piespriesto 13 gadu cietumsoda vietā AT Senāts noteica brīvības atņemšanu uz 12 gadiem un sešiem mēnešiem.

Ludvigam Antonovam par slepkavības izpildīšanu sākotnēji piespriesto 15 gadu cietumsoda vietā Senāts šodien noteica 14 gadu un sešu mēnešu brīvības atņemšanu. Tomēr laiks, kas Antonovam būs jāpavada cietumā, teorētiski vēl nav zināms, jo viņa apsūdzības daļā par ieroča glabāšanu apelācijas instances tiesai sods būs jāpārskata, līdz ar to jāpārskata būs arī galīgais sods.

Savukārt Vitālijam Mamedovam iepriekš piespriestā 11 gadu cietumsoda vietā AT Senāts šodien noteica brīvības atņemšanu uz desmit gadiem un sešiem mēnešiem.

Gan Ivanovan, gan Antonovam, gan Mamedovam saskaņā ar Senāta lēmumu noteikta arī policijas kontrole uz trim gadiem, kā to bija paredzējusi jau pirmās un otrās instances tiesa.

Visiem trim apsūdzētajiem, nosakot sodu, piemērots KL 49.1 panta 1.daļas 1.punkts, kas paredz, ka gadījumā, ja tiesa konstatē, ka nav ievērotas personas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, tā var šo apstākli ņemt vērā pie soda noteikšanas un sodu mīkstināt.

Savukārt daļā par ceturtā apsūdzētā - Asifa Handžanova - attaisnošanu AT Senāts šodien iepriekšējās instances spriedumu atstāja negrozītu.

Bez tam Senāts atcēla apelācijas instances tiesas spriedumu daļā, kas attiecas uz morālā kaitējuma kompensācijām par labu nogalinātās Ivanovas meitām un mātei.

Rīgas apgabaltiesa sākotnēji bija nolēmusi piedzīt solidāri no Ivanova, Antonova un Mamedova 100 000 latu par labu nogalinātās uzņēmējas mātei, bet nenoteikt kompensāciju par labu abām nelaiķes meitām. Savukārt apelācijas instances tiesa lēma piedzīt morālā kaitējuma kompensāciju arī par labu abām meitām.

Tomēr Senāts šodien atcēla apelācijas instances tiesas spriedumu gan daļā par 100 000 latu kompensācijas noteikšanu katrai no meitām, gan arī daļā, ar kuru bija atstāts negrozīts pirmās instances spriedums par kompensācijas noteikšanu mātei.

Daļā par kompensācijām, kā arī iepriekš minētajā jautājumā par Antonovam nosakāmo sodu Senāts lēma nosūtīt lietu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Senāta nolēmums nav pārsūdzams, un tas ir stājies spēkā. Tomēr, ņemot vērā, ka atsevišķās daļās lieta nodota jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā, galīgais spriedums krimināllietā vēl nav uzskatāms par stājušos likumīgā spēkā.

Kā ziņots, apelācijas instances tiesas spriedums Ivanovas slepkavības lietā tika pasludināts pērn 14.decembrī. Toreiz AT Krimināllietu tiesu palāta negrozīja cietumsodus, kurus jau 2009.gada nogalē Ivanovam, Antonovam un Mamedovam bija piespriedusi Rīgas apgabaltiesa. AT Krimināllietu tiesu palāta arī negrozīja pirmās instances tiesas spriedumu daļā par ceturtā apsūdzētā - Handžanova - attaisnošanu.

Apelācijas instances tiesa pērn vienīgi atcēla Rīgas apgabaltiesas spriedumu daļā par morālā kaitējuma kompensācijas nenoteikšanu nogalinātās Ivanovas meitām. AT toreiz nosprieda piedzīt no Ivanova, Antonova un Mamedova solidāri 100 000 latu katrai no abām meitām.

LETA jau ziņoja, ka uzņēmēja Ella Ivanova savas privātmājas pagalmā Rīgas rajona Garkalnes pagasta Priedkalnē tika nošauta naktī uz 2008.gada 7.janvāri.

Saistībā ar minēto slepkavību prokuratūra vēlāk cēla apsūdzības četriem vīriešiem - nelaiķes vīram Igoram Ivanovam, Antonovam, Mamedovam un Handžanovam.

Prokuratūras ieskatā, ideja nogalināt savu sievu radusies Ivanovam, noziegumu izplānojis Mamedovs, bet izpildījis Antonovs, savukārt Handžanovs šo slepkavību atbalstījis, ar automašīnu aizvedot Antonovu uz nozieguma vietu.

Neviens no apsūdzētajiem neatzina savu līdzdalību Ivanovas slepkavībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!