Foto: F64
Rīgas tiesas apgabala prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā par naidīga raksta pret ebrejiem pārpublicēšanu apsūdzēts biedrības "Latvietis" aktīvists Leonards Inkins.

Prokurore Līga Sudakova vīrieti apsūdzējusi pēc Krimināllikuma 78.panta otrās daļas par to, ka viņš izdarīja darbības, kas apzināti vērstas uz nacionālā, etniskā un rasu naida un nesaticības izraisīšanu, ja tās izdarītas, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, aģentūrai LETA apstiprināja prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe.

Lieta pagājušā nedēļā nodota Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai.
"Es personiski nekad neesmu ne teicis, ne aicinājis uz nacionālā, etniskā, rasu naida un nesaticības izraisīšanu," apgalvo Inkins.

Biedrības "Latvietis" Pārstāvju sapulces priekšsēža vietnieks Inkins sociālajā portālā "draugiem.lv" ievietojis Drošības policijas 19.septembra lēmuma kopiju, ar kuru viņš atzīts par aizdomās turēto. No tās izriet, ka Inkins pagājušā gada 4.aprīlī "draugiem.lv" ievietoja rakstu ar nosaukumu "Izraēlas vēstniecība par "Tēvijas laikmetu"!", kas ir vērsts uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu. Minētajā rakstā Inkins pārpublicējis fragmentus no teksta "Padomju Savienības žīdu katķisms", kura saturs, pēc ekspertu atzinuma, ir vērsts pret ebreju tautai piederīgajiem un izraisa nacionālo naidu.

Šonedēļ Inkins sociālajos tīklos izvietojis plašu viedokli par inkriminēto noziegumu, kurā norāda, ka sevi par vainīgu neatzīst un būtībā esot upuris. Drošības policija un Ģenerālprokuratūra neko neesot darījusi, lai pārtrauktu vai novērstu viņa publikāciju, par kuru apsūdzēts, uzsvēris Inkins un norādījis, ka pats izdzēsis interneta publikāciju un komentārus, par kuru ir ierosināta krimināllieta.

Inkins skaidro, ka publikācija "Izraēlas vēstniecība par "Tēvijas laikmetu"" tika ievietota kā atbildes informācija tam, ka tika slēgts radioraidījums "Tēvijas laikmets".

"Ar publikāciju 2012.gada 4.aprīlī vēlējos informēt sabiedrību par Izraēlas vēstniecības vēstnieces viedokli, kas saskan ar "Padomju Savienības žīdu katķisma" fragmenta saturu. "Žīdu katķisma" fragmenta publicēšana nav mans aicinājums lasītājam par to, ka ebreju tautai piederīgi cilvēki "ir kaitīgi un pat bīstami citu tautību pārstāvjiem", kā tas minēts apsūdzībā. Tas bija tikai fakts, ka eksistē tāds "Padomju Savienības žīdu katķisms", kur ebrejiem tiek doti šādi norādījumi," taisnojas Inkins.

"No manas puses nav publiski izteikti nekādi antisemītiski, tieši pret žīdiem kā tautu vērsti aicinājumi vai paziņojumi, un tāpēc nav pamata uzskatīt, ka es būtu apzināti centies veicināt nacionālo naidu vai nesaticību. Ar savu publikāciju es vienkārši informēju lasītājus, ka ir tāds "Padomju Savienības žīdu katķisms", pēc kura satura ieteikumiem rīkojusies Izraēlas vēstniece, vēršoties pret mani savā iepriekšminētā vēstulē," uzsver Inkins.

Jau ziņots, ka Izraēlas vēstniece Latvijā Hāgita ben Jakova 2012.gada pavasarī NEPLP vadītājam Aināram Dimantam bija nosūtījusi vēstuli, sūdzoties par iespējamu propagandu pret ebrejiem un musinošo terminoloģiju, kas tikusi lietota raidījumā "Tēvijas laikmets".

Tāpat pērn vasarā ASV Valsts departaments ikgadējā ziņojuma sadaļā par situāciju Latvijā pieminēta pārraide "Tēvijas laikmets", kurā "attiecībā uz ebrejiem lietoti aizvainojoši termini, apšaubīta vispārpieņemtā statistika par valstī holokaustā nogalinātajiem ebrejiem, pausta pārliecība, ka padomju okupācijas laikā 1941.gadā ebreji bijuši padomju deportāciju kūdītāji, kā arī kritizēta lielā uzmanība, kas tiek veltīta holokaustam uz tā rēķina, lai veltītu uzmanību citu grupu ciešanām".
Pērn pavasarī raidījums uz laiku tika slēgts. Šo raidījumu vadīja Roberts Klimovičs un Inkins.

Inkina pārstāvētās biedrības "Latvietis" mērķis un uzdevums ir aizstāvēt latviešu sociālās intereses un politiskās tiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!