Foto: LETA
Nauda, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki 2008.gada novembrī atrada toreizējā finanšu policista Ivo Vites vadītajā automašīnā un uzskatīja par kukuli, patiesībā piederēja Igaunijas uzņēmējam, kurš tiek dēvēts par "Tusni", tā savulaik izmeklētājiem liecinājis pats Vite.

Otrdien Vites liecības Rīgas apgabaltiesa nolasīja kriminālprocesā, kurā uz apsūdzēto sola sēdies kādreizējais viņa kolēģis Alvis Pīlāgs. Apsūdzība pret pašu Viti izdalīta atsevišķā tiesvedībā.

Vite izmeklētājiem stāstījis, ka Igaunijas uzņēmējs, kurš nodarbojies ar celtniecības projektiem, pie viņa un Pīlāga vērsies, lai abi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes (FPP) darbinieki veiktu inkasācijas pakalpojumus, un abas uzrunātās personas piekritušas veikt attiecīgo pakalpojumu.

Par naudas izlietojuma mērķi un daudzumu abiem darbiniekiem nebija informācijas, vienīgi bija zināms, ka nauda paredzēta Igaunijas uzņēmēja celtniecības projektiem, par kuriem atsevišķas informācijas nebija.

Par inkasācijas pakalpojumiem Vite un Pīlāgs saņēmuši atlīdzību. Atalgojuma summu Vite neatceras, bet Finanšu policijas darbinieki atalgojumu sadalījuši uz pusēm.

Apcietināšanās brīdī Vite nepakļāvās KNAB darbinieku lūgumam apstāties, rezultātā KNAB darbiniekiem bija nepieciešams veikt piespiedu apturēšana, kā arī pielietot spēku. Šo faktoru Vite saistīja ar aizdomām, ka viņu vēlās apturēt noziedznieki, lai aplaupītu. Tajā brīdī tika atrasta nauda, kura tika uzskatīta par kukuli.

Savukārt Pīlāgs sacīja, ka pastāv iespējama KNAB vadītāja vēršanās pret viņu, tādējādi par pamatojumu izmantojot argumentu, ka Pīlāgs vienīgais bija vērsies Saeimā ar vēstuli, kurā bija pamatojis tagadējā KNAB vadītāja nekompetenci atbilstošajā amatā.

Tiesnese Diāna Dumbre sacīja, ka lietas izskatīšana turpināsies 26.novembrī.

Kā ziņots, iepriekš Pīlāgs un Vite bija apsūdzēti vienā kriminālprocesā, taču šā gada 18.jūnijā tiesa lietu sadalīja. Kā  toreiz pastāstīja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, Vites apsūdzība tika izdalīta atsevišķā tiesvedībā, jo viņš ilgstoši slimoja.

Pīlāgam un Vitem prokuratūra cēla apsūdzības par kukuļņemšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kā arī izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā atbalstīšanu un neizpaužamu ziņu izpaušanu. Abi apsūdzēti pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem.

Kriminālprocess 2008.gadā tika sākts KNAB, kas savulaik informēja par abu FPP izmeklētāju pieņemto 6800 latu kukuli. Tas esot pieņemts, lai viņi kā FPP amatpersonas neveiktu savus pienākumus un nodrošinātu, ka arī citi VID un FPP darbinieki neveic pārbaudes par konkrētiem uzņēmumiem.

Izmeklēšanas materiāli liecinot, ka FPP amatpersonas rīkojušās pretēji sava dienesta interesēm. Amatpersonas nevis atklājušas plānotās noziedzīgās darbības, bet gan atvieglojušas kādai personai to īstenošanu un gādājušas, lai VID un FPP būtu grūtāk šīs noziedzīgās darbības konstatēt un atklāt.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka FPP amatpersonas, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, laika posmā no 2008.gada septembra līdz novembrim sniegušas atbalstu noziedzīgām darbībām, lai persona varētu iegūt skaidru naudu no finanšu līdzekļu apgrozījuma uzņēmumos, nemaksājot par to nodokļus.

KNAB uzskatīja, ka FPP amatpersonas atbalstījušas noziedzīgu darbību shēmu izstrādi, šim nolūkam bez tiesiska pamata iegūstot nepieciešamo informāciju no VID datubāzēm un sniedzot padomus noziedzīgo darbību slēpšanai.

Aizdomās par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu abi FPP izmeklētāji tika aizturēti 2008.gada 14.novembrī. Jau aptuveni pēc nedēļas viņi tika atstādināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!