Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piektdien piemērojusi apcietinājumu arī otram Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturētajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas (FP) darbiniekam Alvim Pīlāgam.
Saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju viņš tiek turēts aizdomās par noziedzīga nodarījuma pastrādāšanu, kas paredzēts Krimināllikuma (KL) 195.panta 3.daļā caur 20.panta 4.daļu - par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas personu grupā atbalstīšanu. Tāpat KNAB viņam inkriminē KL 318.panta 2.daļā paredzēto nodarījumu - valsts amatpersonas izdarītas tīšas darbības, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm.

KL 195.panta 3.daļā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Savukārt KL 318.panta 2.daļā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudassods līdz 150 minimālajām mēnešalgām (24 000 latu), atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Pīlāga dzīvesbiedre Evija, kura arī bija ieradusies uz tiesu, sacīja, ka viņas vīrs kļuvis par "starpresoru cīņas" un provokācijas upuri.

Kā ziņots, otru KNAB aizturēto FP darbinieku - Ivo Viti - tiesa apcietināja jau pēcpusdienā.

KNAB aizturētās personas tur aizdomās par iespējamu 340 000 latu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas atbalstīšanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. FP amatpersonas par šādu palīdzību varētu būt saņēmušas 6800 latu atlīdzību no 340 000 latu legalizētajiem līdzekļiem.

No KNAB lēmuma teksta secināms, ka FP amatpersonas, iespējams, veikušas pretlikumīgas darbības, kas izpaudušās kā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lielā apmērā atbalstīšana, dodot padomus un norādījumus, kā kādam uzņēmējam izmantot firmas, kuru nosaukums netiek atklāts, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai.

Secināms, ka FP amatpersonas solījušas informēt par iespējamām VID plānotām pārbaudēm attiecībā uz shēmā iesaistītām firmām saistībā ar naudas legalizēšanu. Amatpersonas arī solījušas, ka, rodoties kādām problēmām, viņas tās atrisinās. Korupcijas apkarotāji pieļauj, ka FP amatpersonas sniegušas uzņēmējam informāciju, kas viņām pieejama, izmantojot dienesta stāvokli VID, tostarp par firmām, kuras plānots iesaistīt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā.

Nodarījums noticis laika posmā no šā gada septembra līdz 13.novembrim.

KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe apstiprināja, ka ceturtdien vēlu vakarā KNAB aizturējis divus FP darbiniekus, kas strādājuši šīs policijas iekšējās drošības daļā.

Iekšējās drošības daļas kompetencē ir kontrolēt VID darbiniekus un novērst iespējamos korupcijas riskus.

VID Komunikācijas nodaļā apstiprināja, ka KNAB aizturējis Ivo Viti un Alvi Pīlāgu.

VID pieļauj iespēju, ka, visticamāk, abas personas tiks atstādinātas, tomēr pagaidām VID vēl nav saņēmis oficiālu informāciju un sīkākus komentārus nesniegs.

VID arī apliecināja, ka šajā diennaktī tikusi bojāta netrafarēta VID dienesta automašīna. Sīkāku informāciju par bojājumu raksturu VID nesniedz.

Kā liecina neoficiāla informācija, Vite aizturēšanas brīdī mēģinājis bēgt no KNAB darbiniekiem, taču bēgšanas laikā lidostas "Rīga" apkārtnē viņa vadītā automašīna sasista.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!