Foto: F64

Ceturtdien, 6. martā Austrijas tiesa atcēlusi bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšniekam Vladimiram Vaškevičam piemēroto drošības līdzekli – apcietinājumu, kurš viņam tika piemērots pirms dažām nedēļām, kad Austrijas tiesībsargājošās iestādes saņēma Latvijā izsniegto Eiropas apcietinājuma orderi.

Zvērināts advokāts Oskars Rode norāda, ka šādu lēmumu Austrijas tiesa pieņēmusi, jo, rūpīgāk izvērtējot lietas materiālus, konstatēts, ka Vaškeviča lietā ir daudz neskaidrību un pretrunu. Tāpat vērā ņemts fakts, ka Vaškeviča aizstāvji Eiropas Cilvēktiesību tiesā iesnieguši vairākas sūdzības par pret bijušo muitnieku it kā vērstajiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Pašlaik Vaškevičs ir atbrīvots, lai turpinātu ārstēšanos.

"Delfi" jau vēstīja, ka šā gada februāra beigās Austrijas tiesībsargājošās iestādes, saņemot Latvijā izsniegto Eiropas apcietinājuma orderi, pārvietoja Vaškeviču uz citu slimnīcu, kur viņam tika piemērota apsardze.

Vaškevičs Austrijā uzturas jau kopš 2012.gada augusta.

Vaškevičs, kurš formāli vēl arvien ir Finanšu ministrijas ierēdnis, tika apcietināts 2011.gada ziemā, taču vēlāk viņu atbrīvoja pret 60 000 latu drošības naudu. Papildus Vaškevičam tika piemēroti arī trīs citi drošības līdzekļi - aizliegums tuvoties konkrētām personām un vietai, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums. Vēlāk pirmās instances tiesa deva atļauju Vaškevičam doties uz Austriju.

Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Miglāns, izvērtējot lietā savāktos pierādījumus, iepriekš atzina tos par pietiekamiem, lai Vaškeviču sauktu pie kriminālatbildības par kukuļdošanu.

Pirmstiesas izmeklēšanā tika noskaidrots, ka laikā no 2010.gada decembra līdz 2011.gada janvārim Vaškevičs, būdams valsts amatpersona, atkārtoti nodevis kukuļus, proti, 2010.gada 26.decembrī 23 700 eiro (16 656 latus) un 2400 latus, 2011.gada 26.janvārī 1580 eiro (1118 latus) un 1500 latus, un 30.janvārī viņš nodevis naudu 27 600 eiro (19 397 latus) un 1700 latus. Kopumā kukuļos nodotā summa ir 52 880 eiro (37 164 lati) un 5600 latu.

Portāls "Pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka Vaškevičs, iespējams, mēģinājis piekukuļot muitas šefu Tāli Kravali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!