Foto: F64

Otrdien ugunsdzēsēji dzēsuši 104 kūlas ugunsgrēkus, un viens no tiem, iespējams, bijis par iemeslu arī dzīvojamās mājas nodegšanai, portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Aglonas novada Kastuļinas pagastā, iespējams, kūlas dedzināšanas rezultātā nodega apdzīvota dzīvojamā māja un saimniecības ēka. Uguns liesmas bija nonākušas arī līdz mežam, kas dega pushektāra platībā.

Līvānos, Meža ielā, kūlas dedzināšanas rezultātā nodega šķūnis, kurā bija malka un kokmateriāli. Blakus šķūnim arī atradās dzīvojamā māja, kuru ugunsdzēsējiem izdevās pasargāt no liesmām. Sausā zāle tur dega kopumā 300 kvadrātmetru platībā.

Savukārt Daugavpils novada Demenes pagastā tika reģistrēti divi šāda veida ugunsgrēki. Vienā no tiem dega pērnā zāle 35 hektāru platībā, celtniecības vagoniņš un divas dārza mājas. No liesmām ugunsdzēsējiem izdevās izglābt neapsaimniekotu ēku. Savukārt otrā gadījumā dega sausā zāle 5000 kvadrātmetru platībā un šķūnis. Rēzeknes novada Vērēmu pagastā pērnā gada zāle dega 19 hektāru platībā un nodega arī dārza mājiņa. Krustpils novada Krustpils pagastā dega sausā zāle viena hektāra platībā, no tās aizdegās pirts siena un nodega sausā tualete.

Jelgavas novada Valgundes pagastā, kur sausā zāle dega piecu hektāru platībā, ugunsdzēsējiem no liesmām izdevās nosargāt šķūni.

Šajā laikā plaši mežu ugunsgrēki visbiežāk izceļas tieši kūlas dedzināšanas rezultātā. Rēzeknes novada Sakstagala pagastā sausā zāle dega divu hektāru platībā, bet mežs - 10 hektāru platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta. Tā apdraud cilvēku īpašumus, veselību un dzīvību. Kūlas dedzināšanas rezultātā izdeg lauki, nodeg ēkas un cieš vai pat iet bojā cilvēki. Kūlas dedzināšana nodara būtisku kaitējumu dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai, iznīcina vērtīgus augus, kukaiņus un sīkdzīvniekus, putnu ligzdas. Kūlas dedzināšana samazina sugu daudzveidību un tā vienkāršojas.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir administratīvi sodāma. Par šādu rīcību draud naudas, kas fiziskajām personām var būt līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - līdz 2900 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!