Foto: LETA



Pagājušajā nedēļā Brasas cietumā pēkšņā nāvē miris ieslodzītais Vents Kraslovskis. Savukārt pirmdien vairāk nekā 120 šī cietuma ieslodzīto pieteikuši  badastreiku, portālu “Delfi” informēja Saeimas deputāts Kārlis Seržants (ZZS).

Seržants norādīja, ka Kraslovskis savulaik ir sniedzis gan viņam kā Saeimas deputātam, gan tiesībsargājošajām institūcijām daudz informācijas par dažādiem būtiskiem saimnieciska rakstura pārkāpumiem ieslodzījumu vietās.

Pagājušā gada sākumā viņš informēja par  situāciju, kad Rīgas Centrālcietumā ieslodzīto darbs masveidā tika izmantots dažādiem remontdarbiem, taču naudu par paveikto reāli saņēma privātfirmas. Viņš arī informēja par cietuma tālaika vadības noklusētu informāciju par katlumājas eksploziju Centrālcietumā, kas nodarīja lielus materiālos zaudējumus, kā  arī par metāllūžņu  demontāžu un  izvešanu lielos apmēros.

Pēc šis informācijas nonākšanas atklātībā, Tieslietu ministrija (TM) veica pārbaudi un daudzi no faktiem apstiprinājās. Pēc dokumentu iesniegšanas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā tika uzsākta resoriskā pārbaude, kurā Kraslovskis bija liecinieka statusā. Pēc šīs informācijas apstiprināšanās TM arī radās iespēja atbrīvot no amata Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieku Visvaldi Puķīti.

"Vēl burtiski nesen saņēmu no Kraslovska jaunu informāciju par nepietiekamo medicīnisko aprūpi, kur (..) bija teikts: "Ceļot gaismā visas šīs nelikumības, es apzinājos, ka pret mani tiks vērstas represīvas sankcijas. Uz tādām nebija ilgi jāgaida, jo jau 2013. gada janvārī tiku bez iemesla atbrīvots no darba. Vienas dienas laikā es tiku pakļauts kratīšanai, pēc kuras atņēma man piederošās mantas - elektroierīces un dažādus nelikumības apliecinošus dokumentus. Jau nākošajā rītā no izolētas kameras tiku pārvests uz Brasas cietumu, kur represijas turpinājās"," atzīmē Seržants.

Pēc neoficiālas informācijas Kraslovska  nāves cēlonis ir bijusi sirdslēkme, un viņš ir miris ātrās palīdzības automašīnā pa ceļam uz slimnīcu. Tuviniekus par notikušo, zvanot no nelegāla telefona, informējuši mirušā kameras biedri. Tikai pēc dienas to apstiprināja IeVP. 

"Pat zinot, ka Kraslovskim bija problēmas ar veselību,  uzskatu, ka šis notikums būtu  ļoti rūpīgi  jāizmeklē, lai noņemtu jebkuru šaubu ēnu par  patiesajiem Kraslovska  nāves iemesliem," uzsver Seržants.

Par to, ka Brasas cietumā ir problēmas liecina arī pirmdien saņemtā kāda cita ieslodzītā sniegtā informācija, ka, saistībā ar "Brasas cietuma administrācijas visatļautību, nesodāmību un regulāru prettiesisku rīcību ieslodzīto pazemošanu, fizisku un psiholoģisku vardarbību, vairāk nekā 120 šī cietuma ieslodzīto pieteikuši  badastreiku. Arī šī notikuma apstākļi ir rūpīgi jāpārbauda, uzsver Seržants.

IeVP portālam "Delfi" apstiprināja, ka pirmdien daļa Brasas cietuma notiesāto atteikušies no brokastīm un pusdienām.

Ne Brasas cietuma vadība, ne IeVP nav saņēmusi oficiālus rakstiskus iesniegumus no notiesātajiem par šādas rīcības motīviem.

Šobrīd notiek sarunas ar ieslodzītajiem un skaidroti iemesli.

Plašāku informāciju par situāciju Brasas cietumā IeVP sniegs tad, kad būs noskaidroti visi apstākļi, norāda pārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!