Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielbritānijas policija sadarbībā ar Latvijas kolēģiem īstenojuši Mančestrā nebrīvē turētas latvietes glābšanas operāciju, portālu "Delfi" informē Valsts policijas (VP) pārstāvis Toms Sadovskis.

Viņš uzsver, ka tā uzskatāma par veiksmīgu piemēru policijas starptautiskajai sadarbībai.

Operācija aizsākās Latvijā, Aizkraukles iecirknī, un šīs glābšanas operācijas laikā VP Starptautiskās sadarbības birojs nemitīgi sazinājās ar kolēģiem no Interpola Mančestras biroja, lai 1978.gadā dzimušās sievietes glābšana būtu veiksmīga.

Sākotnējā informācija, ko VP Aizkraukles iecirkņa darbinieki saņēma, bija ļoti skopa – iecirknī ieradās pazudušās sievietes māte un ziņoja, ka viņas meita pret pašas gribu tiek turēta kādā dzīvoklī Mančestrā, taču nebija zināma ne cietušās atrašanās vieta, ne arī ļaundaru identitāte. Cietušās māte stāstīja, ka gadu iepriekš meita devusies strādāt uz Lielbritāniju, taču izrādījies, ka viņa maldināta par darba iespējām.

Aizkraukles iecirkņa darbinieki nekavējoties pazudušo meitu izsludināja meklēšanā un VP Starptautiskās sadarbības birojs paziņojumu ievietoja personu starptautiskajā meklēšanā. Ieslodzītajai ļauts sazvanīties ar māti, taču sagūstītāji paši ievadījuši tālruņa numuru un pārliecinājušies, ka netiek izpausta lieka informācija, tādēļ tik ilgu laiku mātei šķitis, ka viņas atvasei Mančestrā klājas labi, skaidro policija.

Tomēr izrādījās, ka viņa tiek turēta kādā dzīvoklī, kurā dzīves apstākļi bijuši līdzīgi cietumam – logiem priekšā restes un saziņa ar ārpasauli notikusi stingrā uzraudzībā.

Lūzuma punkts pienācis brīdī, kad kādas sarunas laikā meitai tomēr izdevās pastāstīt par briesmīgajiem dzīves apstākļiem, taču viņa nezināja savu atrašanās vietu. Tajā brīdī māte vērsās Aizkraukles iecirknī. Iecirkņa darbinieki visu iegūto informāciju uzreiz nosūtīja VP Starptautiskās sadarbības birojam, kas tālāk koordinēja sadarbību ar Mančestras policistiem.

Vienlaikus iecirkņa darbinieki strādāja ar cietušās māti, kura bija vienīgā, kas varēja sazināties ar sagūstīto. Pēdējā informācija, ko meita paspēja nodot bija 18.augustā - viņa drīz tikšot pārvesta uz citu adresi, iespējams, fiktīvu laulību noslēgšanai. Cietušajai bija izdevies uz īsu mirkli redzēt korespondenci, kas, iespējams, bija sūtīta uz viņas tā brīža atrašanās vietu. Precīzu adresi viņa nevarēja nosaukt, bet zināja pateikt atsevišķus vārdus, kas bija lasāmi uz aploksnes.

Iegūto informāciju VP Starptautiskās sadarbības biroja darbinieki nosūtīja Mančestras policijai, kurai pēc skopās informācijas un telefona numuriem, no kuriem meita sazinājās ar māti, beidzot izdevās noteikt sievietes atrašanās vietu, un dienu vēlāk latviete tika izglābta no gūsta, kā arī tika aizturēti trīs aizdomās turētie.

Šobrīd ar cietušo strādā Mančestras izmeklētāji, kriminālprocesa ietvaros pierakstot liecības, un Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments sniedz nepieciešamo atbalstu, lai cietusī varētu atgriezties Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!