Foto: LETA

Otrdien, 14.oktobrī, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā kāds vīrietis apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu, likvidēt Latvijas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti un graut Latvijas teritoriālo vienotību, informē Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka šī persona ir nacionālboļševiks Beness Aijo.

Apsūdzētais dažādās interneta vietnēs ievietoja savus paustos izteikumus, kā arī izplatīja materiālus, kur aicinājis vardarbīgi gāzt pastāvošo varu Latvijā un likvidēt Latvijas valstisko neatkarību, kā arī vairākkārtīgi aicinājis graut Latvijas teritoriālo vienotību. Apsūdzētā vīrieša publiskie aicinājumi, kas vērsti uz valsts suverenitātes, neatkarības un teritoriālās vienotības iznīcināšanu ir pretrunā ar mūsdienu būtiskākajiem starptautisko tiesību principiem.

Viņš pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 81.panta (aicinājums vardarbīgi gāzt Latvijas Republikas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu), 82.panta pirmās daļas daļā (publisks aicinājumu likvidēt Latvijas Republikas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti vai likvidēt citādā veidā) un 83.panta (publisks aicinājums graut Latvijas Republikas teritoriālo vienotību) pirmās daļas. Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai.

Par šādiem pārkāpumiem draud līdz pat pieciem gadiem cietumā.

Kā iepriekš vēstīts, kriminālprocesu Drošības policija (DP) uzsāka šī gada 2.aprīlī. DP informēja, ka izmeklēšanas gaitā tika iegūti pierādījumi, kas ļauj secināt, ka Latvijas pilsoņa veiktās darbības bija apzinātas un vērstas uz vardarbīgu Latvijas valsts varas gāšanu, valsts iekārtas grozīšanu nelikumīgā veidā, kā arī Latvijas teritoriālās vienotības graušanu. Izvērtējot kriminālprocesa materiālus kopumā, procesa virzītājs konstatēja, ka ir savākti pietiekami pierādījumi, lai ierosinātu uzsākt kriminālvajāšanu un nodotu kriminālprocesa materiālus prokuratūrai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!