Foto: DELFI

Ziemeļu rajona prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu, kurā kāda Valsts policijas darbiniece apsūdzēta par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu, bet otra persona – par kukuļa došanu, lai izvairītos no kriminālatbildības par auto vadīšanu alkohola reibuma un bez autovadītāja apliecības.

Portālu "Delfi" Ģenerālprokuratūrā informēja, ka apsūdzētā valsts amatpersona par kādu jau izdarītu likumīgu darbību kukuļdevēja interesēs pieprasījusi un pieņēmusi kukuli. Savukārt otra persona apsūdzēta par kukuļa nodošanu personiski valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu kādu darbību kukuļdevēja interesēs.

Valsts policijas darbiniece pārrunājusi iespējas, kā varētu izvairīties no kriminālatbildības par apsūdzētā izdarīto noziedzīgo nodarījumu – automašīnas vadīšanu alkohola reibumā un bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Abas apsūdzētās personas vienojušās par kukuļa - viskija pudeles "Jameson" un 500 eiro - nodošanu un pieņemšanu ar mērķi realizēt noziedzīgās intereses, skaidro Ģenerālprokuratūra.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzība uzrādīta par noziedzīgiem nodarījumiem pēc Krimināllikuma 323.panta 3.daļas – par kukuļdošanu organizētā grupā - un Krimināllikuma 323.panta 1.daļas - par kukuļa nodošanu vai piedāvāšanu personiski vai ar starpnieku valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai citas personas interesēs.

Par pirmo noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Savukārt par otro noziegumu likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!