Foto: morgueFile

Drošības policija (DP) piektdien Rīgas tiesu apgabala prokuratūrai nodevusi kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas sākšanai pret Latvijas iedzīvotāju saistībā ar interneta vietnē www.avaaz.org 2014.gada 8.martā publicēto petīciju, kurā pausts aicinājums parakstīties par Latvijas pievienošanos Krievijai, portālu "Delfi" informēja DP.

Kriminālprocesu DP sāka pērn martā pēc Krimināllikuma 82.panta 1.daļas - par publisku aicinājumu likvidēt Latvijas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti. Pirmstiesas izmeklēšanā DP identificēja personu, kura publicēja minēto petīciju.

Kā norāda tiesībsargājošā iestāde, pati persona nopratināšanā šo faktu arī atzinusi.

Vienlaikus kriminālprocesā pieprasīti un saņemti ekspertu atzinumi. Eksperti secinājuši, ka petīcijas autors apzinās savas darbības kaitīgās sekas un petīcijas teksts ir kvalificējams kā publisks aicinājums likvidēt Latvijas valstisko neatkarību ar nolūku iekļaut Latviju citas valsts, proti, Krievijas sastāvā.

Ņemot to vērā, ka arī izvērtējot kriminālprocesa materiālus kopumā, DP uzskata, ka ir savākti pietiekami pierādījumi pret Latvijas iedzīvotāju par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu pēc Krimināllikuma 82.panta 1.daļas. Šis likuma pants kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai arī piespiedu darbu, vai naudas sodu un probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Līdz ar to DP lēmusi rosināt kriminālvajāšanu pret aizdomās turēto un nodot kriminālprocesa materiālus prokuratūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!