Foto: LETA

Rīgā uzdarbojas jauns manīgu krāpnieku tandēms – kāds vīrietis it kā paķer kādam citam kungam izkritušu sainīti ar naudu. Mēģinot apturēt zagli un palīdzot nelaimē it kā nonākušajam kungam naudu atgūt, tiek apzagts pats labdaris. Valsts policija aicina iedzīvotājus uzmanīties, norādot, ka par šo gadījumu sākts kriminālprocess.

Kāda sieviete sociālajā tīklā "Facebook" aprakstījusi incidentu, kurā par divu krāpnieku upuri kļuvusi viņas paziņa, kura 9. jūnijā Rīgā stāvējusi kādā sabiedriskā transporta pieturā. No transporta izkāpis vīrietis, kuram it kā netīšām izkritis milzīgs naudas žūksnis aptīts ar gumiju. Sociālā tīkla lietotāja norādījusi, ka žūksnī bijis "ļoti daudz naudas, pa virsu bijusi redzama 500 eiro naudaszīme".

Pie izkritušās naudas piesteidzies kāds romu tautības pārstāvis, kurš arī stāvējis pieturā. Acīgais ļaundaris paķēris naudu un steidzis prom. Paziņa zaglēnu notvērusi un teikusi, lai viņš naudu atdodot tās īpašniekam, bet tas neesot līdzējis – izmanīgais naudas ieguvējs veikli skrējis prom un mudinājis arī meiteni doties viņam līdzi. "Naudu sadalīšot," vēl solījis iespējamais krāpnieks. Meitene tam nav piekritusi, jo vēlējusies naudu atdot tās īpašniekam, taču naudas ieguvējs turpinājis viņu mudināt iet līdzi, pat ievelkot meiteni sētā. Tur abiem pienācis klāt pats upuris, kuram nauda it kā bija izkritusi, un teicis, lai meitenei atdod viņa naudu.

Uz vīrieša pieprasījumu izpalīdzīgā jauniete atbildējusi, ka naudas pie viņas nav, bet it kā cietušais vīrietis steidzis pārbaudīt meitenes kabatas un arī somu, lai pārliecinātos, ka viņa nemelo. Naudu pēc meitenes pārbaudes vīrietis tomēr atradis pie blakus joprojām stāvošā naskā vīrieša.

Pēc naudas atgūšanas cietušais vīrietis devies prom, pabrīdinot meiteni, lai viņa bēg pirms viņš nav izsaucis policiju. To pašu darījis arī žiglais ļaundaris, kurš naudu bija pamanījies iepriekš paķert. Meitene abiem neapdomīgi paklausījusi un devusies prom. Taču, verot ciet nule kā pārmeklēto somu, jauniete attapusies, ka tajā nav vairs ne naudas maka, ne telefona.

Kā norāda ieraksta autore, tieši šķietami cietušais vīrietis, pārmeklējot somu, bija paķēris līdzi arī meitenes mantas.
Aplaupītā jauniete palūgusi uz ielas garāmgājējiem mobilo tālruni, lai varētu piezvanīt policijai. Tāpat ieraksta autore norāda, ka abiem ļaundariem esot bijušas rētas. Riomu tautības vīrietim rētas bijušas uz rokām, bet otram vīrietim – uz sejas.

Valsts policija portālu "Delfi" informēja, ka par šo gadījumu tā sākusi kriminālprocesu. Likumsargi informē, ka pēdējā laikā uzdarbojas arī citi krāpnieki, kuri izmanto dažādas sen zināmas krāpniecības shēmas.

Patlaban policija saskārusies arī vairākām epizodēm, kad krāpnieki nometuši maku vai maisiņu ar naudu. Sagaidot, kad izvēlētais upuris to paceļ, viņš tiek informēts, ka makā vai maisiņā trūkst naudas. Tādēļ upurim liek šo summu samaksāt vai arī mantu pārbaudes laikā nozog viņa personiskās mantas, krāpnieku stratēģijas skaidro policija.

Tāpat reģistrētas arī epizodes, kad krāpnieki piedāvā iegādāties noteiktas firmas traukus. Krāpnieki iegalvo, ka pēcāk traukus it kā varot nodot veikala pārstāvniecībā un saņemt par tiem lielāku naudu, tādējādi it kā gūstot peļņu.

Policija atgādina, ka krāpnieki izmanto dažādas metodes un iepriekš izraugās savus upurus. Līdz ar to likumsargi aicina ikvienu būt uzmanīgam un, ja rodas aizdomas par krāpniecības gadījumiem, noteikti ziņot policijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!