Foto: Valsts robežsardze

No Baltijas valstīm – Latvijas, Igaunijas un Lietuvas – nelegālais imigrācijas spiediena pieaugums 2014.gadā visvairāk palielinājies tieši Latvijā, liecina Valsts robežsardzes apkopotā informācijā.

Nelikumīgas "zaļās" robežas šķērsošanas gadījumu skaits 2014.gadā, salīdzinot ar 2013.gadu, Latvijā ir palielinājies par 178%, Lietuvā par 24%, tikmēr Igaunijā tas ir samazinājies par 34% .

Izvērtējot 2015. gadā pirmā un otrā ceturkšņa darbības rezultātus Baltijas valstu reģionā, Valsts robežsardze secina, ka saglabājas iepriekšējā gada tendence un turpinās nelegālās imigrācijas spiediena pieaugums arī uz Latvijas robežas.

2014. gadā Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā ir palielinājies atklāto nelegālo imigrantu pārvadātāju skaits.

2014. gadā, samazinoties personu, kuras ieceļoja un uzturējās Latvijā, skaitam, par 26% samazinājās arī uzturēšanās nosacījumu pārkāpumu skaits Latvijā.

Samazinājums par 16% tāpat ir bijis Igaunijai un par 14% Somijai, bet Lietuvai nelegālās uzturēšanās atklājumu gadījumu skaits ir palielinājies par 35%.

Kopējais ieceļošanas atteikumu skaits Latvijā 2014.gadā ir saglabājies 2013.gada līmenī, Lietuvai ir palielinājies, bet Igaunijai, Polijai un Somijai ir samazinājies. Savukārt uz sauszemes robežas Latvijai tas palielinājies par 12%, Lietuvai par 14%, bet Igaunijai samazinājies par 13% un Somijai samazinājies par 8%.

Ceļošana bez derīgas vīzas vai arī uzturēšanas atļaujas trūkums – ir bijuši vieni no 2014.gadā ieceļošanas atteikumu Latvijā, Igaunijā un Lietuvā galvenajiem iemesliem.

Par aizvien pieaugošo nelegālās imigrācijas spiedienu uz Latvijas robežu liecina fakts, ka 2015.gada piecu mēnešu laikā Latvijas robežsargi jau aizturējuši 117 nelegālos imigrantus. Kā uzsver robežsardzē, šis skaitlis ar katru nedēļu turpina augt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!