Foto: Scanpix

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas, veicot muitas kontroles pasākumus uz Latvijas – Baltkrievijas robežas, novērsa mēģinājumu Latvijā ievest kopumā 1 046 000 kontrabandas cigarešu ar Baltkrievijas Republikas un Krievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām, portālu "Delfi" informēja VID.

Cigaretes bija noslēptas divos kravas transportlīdzekļos speciāli izveidotās slēptuvēs.

27. jūnijā Silenes muitas kontroles punkta amatpersonas, veicot no Baltkrievijas Republikas iebraukušas kravas automašīnas ''SCANIA'' skenēšanu, kravas konteinera konstrukcijā atklāja slēptuvi. Uz aizdomu pamata par iespējamu nelikumīgu akcīzes preču pārvietošanu pār Latvijas robežu, transportlīdzeklis tika novirzīts padziļinātas fiziskās kontroles veikšanai.

Pārbaudes gaitā atklāts, ka kravas konteinerā izveidota dubultā siena. Muitas darbinieki to daļēji demontējuši, tādējādi uzejot paslēptās cigaretes.

Kontroles rezultātā izņemti 609 200 cigarešu "Fest" un 200 000 cigarešu "Minsk" ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām un 80 000 cigarešu "Winston" ar Krievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām.

Savukārt 28. jūnijā, veicot kravas automašīnas ''DAF'' kontroli, Silenes muitas kontroles punkta amatpersonas tās puspiekabē konstatējušas dubulto sienu, aiz kuras slēptas cigaretes ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām. Padziļinātās muitas kontroles gaitā izņemti 150 000 cigarešu "Fest" un 6800 cigarešu "Winston''.

Par abiem muitas noteikumu pārkāpumiem saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201. pantu ir uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā, informēja VID.

Lietu materiāli nodoti VID Muitas policijas pārvaldei. 2015. gada 27. jūnijā un 28. jūnijā VID Muitas policijas pārvaldē par minētajiem faktiem uzsākti divi kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 190. panta pirmās daļas par muitošanai pakļauto preču – 156 800 cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām kontrabandu, ar ko radīts būtisks kaitējums, un Krimināllikuma 190. panta trešās daļas par muitošanai pakļauto preču – 889 200 cigarešu ar Baltkrievijas un Krievijas akcīzes markām kontrabandu lielā apmērā.

Kriminālprocesu ietvaros aizturētas divas personas, kuras atzītas par aizdomās turētām, un tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Izņemtās cigaretes tiks nodotas Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūrai iznīcināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!