Foto: LETA

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) tiesā saskāries ar grūtībām pierādīt, ka mednieku apliecību ieguvis 1987. gadā, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Politiķis pašlaik tiesājas ar Valsts meža dienestu (VMD), kas pirms pieciem gadiem anulējis Amerikam izsniegtu mednieku apliecību kā prettiesiski iegūtu.

Pirms pieciem gadiem VMD iekšējā izmeklēšanā atklājis, ka simtiem mednieku apliecības izsniegtas, apmainot tās pret vecām, it kā sabojātām vai pazaudētām apliecībām. Daudzi mednieki bija atjaunojuši apliecības, kas bijušas izsniegtas pavisam citiem cilvēkiem, norāda raidījums. Gandrīz 400 mednieku apliecības anulēja. Daži mednieki nolēmuši tiesāties. Starp viņiem bijis arī Rīgas vicemērs Ameriks.

Šonedēļ tiesā Amerika pārstāvis apgalvojis, ka politiķim mednieku apliecība bijusi jau laikos, kad viņš strādājis komjaunatnē un vēlāk Saeimā. Savukārt Amerikam par sliktu runājot fakts, ka viņa vārds mednieku žurnālos parādoties tikai 2005. gadā. Turklāt tur fiksēts, ka Rīgas domes deputāts, nenododot veco apliecību, dabūjis jaunu.

Pretim Amerika vārdam norādīts arī vecās apliecības numurs. Taču senākos žurnālos atklājas, ka vecā apliecība pieder citam cilvēkam. Turklāt šis mednieks to spējis arī uzrādīt, vēstī "de facto". "Bardaks" VMD žurnālos ir Amerika trumpis tiesā.

Pēc Amerika versijas viņš ieguvis mednieka apliecību 1987. gadā pēc eksāmena un šaušanas pārbaudījuma nokārtošanas Ziepniekkalnā. Formalitātes kārtojis Vecrīgā, Kungu ielā 8, kur apliecības varēja saņemt. "Mums nav nekādi pierādījumi. Nekādi pierādījumi arī nevar pastāvēt. Mēģinājām ar iestādes starpniecību iegūt ziņas no arhīva, bet viņiem tādu nav," tiesā sacījis Amerika jurists Ilgvars Kvants.

Padomju gados apliecības izsniedza mednieku un makšķernieku biedrības. 1992. gadā tās meža dienestā vienkārši bijis jāsamaina pret jaunām. Rīgas vicemērs apgalvo, ka to arī izdarījis. "Šis fakts parādās tikai Amerika paskaidrojumā. Pēc dokumentāliem materiāliem šādi fakti neapstiprinās," Amerika versiju apšaubījis VMD pārstāvis Andis Bušmanis.

Vienīgajā žurnāla ierakstā par Amerikam izsniegtu apliecību 2005. gadā, kas pēc meža dienesta ieskatiem viņam nemaz nepienācās. Žurnālā norādīts, ka pirmā apliecība saņemta vien 1992. gadā nevis 1987. gadā, vēstī raidījums.

"Tie ir padomju laiki. Tajā laikā es tiešām apliecību ieguvu likumīgi. Tur, kur šodien japāņu restorānā [Kungu ielā] ēd suši, tur otrajā stāvā tas arī notika," raidījumam skaidrojis Ameriks, norādot, ka šaušanu trenējies tā laika milicijas šautuvē pie Dailes teātra pazemē.

"de facto' norāda, ka Amerika gadījumu apgabaltiesā izskata jau otro reizi. Pirmo reizi tiesa Amerika prasību apmierināja, uzskatot, ka šaubas par pienācīgu žurnālu noformēšanu tulkojamas par labu privātpersonai. Bet Augstākā tiesa likusi jautājumu izskatīt vēlreiz, jo neesot izvērtēti lietas apstākļi kopumā. Apgabaltiesa nolēmumu lietā paziņos 24. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!