Foto: DELFI

Slepeni sarunu ieraksti atklāj, kā gadiem uzvarēt un sarunāt juridiski pareizus, bet īpašus noteikumus savā labā Rīgas pašvaldības uzņēmumā "Rīgas namu pārvaldnieka" (RNP) rīkotajos iepirkumu konkursos, liecina laikraksta "Diena" rīcībā nonākušie audioieraksti no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lietvedībā esošās lietas.

KNAB sācis pārbaudi par iespējamu kukuļņemšanu un RNP amatpersonu iespējamu piedalīšanos korupcijas shēmās, kas saistītas ar pēdējos trīs gados notikušajiem autopacēlāju nomas iepirkumiem. To vērtība sasniedz gandrīz 600 000 eiro.

Kā liecina laikraksta "Diena" rīcībā esošie sarunu ieraksti, kas veikti RNP autopacēlāju iepirkumu vairākkārtējā uzvarētāja SIA "Autopac" telpās, šīs firmas īpašnieks atbildīgajām pašvaldības amatpersonām varētu būt ieteicis konkrētu prasību ietveršanu nolikumā, lai izslēgtu pretendentus.

Tāpat RNP jaunākajā, 478 001 eiro vērtā iepirkuma nolikumā, kas pēc vairākkārtēju sūdzību izskatīšanas Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) grozīts jau vairākas reizes, sākotnēji bijusi iekļauta tieši "Autopac" telpās ierakstītajā sarunā apspriestā prasība.

Pretendentiem tika prasīts, lai to finanšu apgrozījums iepriekšējos trīs finanšu gados būtu vismaz 600 000 eiro un vismaz 200 000 eiro katrā gadā. Pateicoties iepriekš uzvarētajiem RNP pasūtījumiem, šī prasība konkursā ļāva kvalificēties tikai SIA "Autopac", vēsta laikraksts "Diena".

IUB atzina, ka šī prasība ir konkurenci ierobežojoša un nepamatota. Tagad prasība atvieglota, nosakot, ka pretendenta finanšu apgrozījums iepriekšējos trīs finanšu gados ir vismaz 250 000 eiro.

Vēstīts, ka Ģenerālprokuratūra pieņēmusi lēmumu tomēr sākt kriminālprocesu saistībā ar, iespējams, fiktīvi nodarbinātām 13 fiziskām personām RNP.

Ziņots, ka dzīvokļu īpašnieki Rīgā ir spiesti apmaksāt pašvaldības uzņēmuma RNP nelikumīgās darbības, izšķērdību un nolaidību, kā arī fiktīvi nodarbinātus cilvēkus, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Revidenti secinājuši, ka uzņēmuma noteiktās dzīvojamo māju pārvaldīšanas maksas pamatojums nav izsekojams un to nav iespējams salīdzināt ar RNP faktiskajiem izdevumiem. Maksā esot iekļauti arī tādi izdevumi, kas nemaz nav saistīti ar ēkas pārvaldīšanu.

VK vēl pirms ziņojuma publiskošanas vērsās prokuratūrā par atsevišķiem konstatētajiem pārkāpumiem.

Savukārt iepriekš pašavldības uzņēmums informēja, ka esot iepazinies ar VK revīzijas ziņojuma gala versiju, ko VK atsūtījusi 21. augustā, un secinājis, ka "VK nav konstatējusi RNP darbībā normatīvo aktu pārkāpumus".

Kā iepriekš informēja RNP pārstāve Santa Vaļuma, ziņojuma gala versijā ietverta virkne ieteikumu uzņēmuma darba uzlabošanai, bet neesot konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi RNP darbībā. Attiecībā uz atsevišķu darbinieku nodarbināšanu VK esot izteikusi šaubas par likumību, ko RNP pilnībā noraida. Visa informācija jau ir iesniegta tiesībsargājošām iestādēm, un RNP ir pārliecināts, ka pēc faktu izpētes jebkādas bažas tiks kliedētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!