Foto: LETA
Tā dēvētajā Lemberga krimināllietā advokāts Jānis Rozenbergs lūdzis tiesu "sakarā ar negodprātīgu arestētās mantas glabātāja pienākumu pildīšanu un arestētās mantas vērtības samazināšanu atcelt Rūdolfu Meroni no arestētās mantas glabāšanas," trešdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Rozenbergs, kurš ir uzņēmēja Anša Sormuļa advokāts šajā krimināllietā, arī lūdzis pieprasīt no Ģenerālprokuratūras ziņas par to, vai prokurors Juris Juriss ir atļāvis mantas glabātājam krimināllietā Meroni veikt AS "Latvijas Naftas tranzīts" (LNT) piederošo AS "Ventspils nafta" akciju pārdošanu.

Rozenbergs atgādinājis - no 2015. gada 17. septembra VN paziņojuma Rīgas biržai izriet, ka LNT ir pārdevusi visas tai piederošās 45 190 423 VN akcijas par 1,77 eiro gabalā.

11,47% LNT akciju pieder SIA "Ventrans Rīga", bet 33,04% SIA "Ventrans Rīga" kapitāla daļu pieder Šveices kompānijai "Ost Services AG", kuras akcijas gandrīz pilnībā (98%) pieder Ansim Sormulim un ir arestētas. Nesen pārdotās VN akcijas faktiski bija vienīgais gan SIA "Ventrans Rīga", gan "Ost Services AG" aktīvs, vēsta laikraksts.

"Atbildīgi attiecoties pret arestētās mantas vērtības saglabāšanu, uzskatām par nepieciešamu darīt zināmu tiesai, ka, mūsu ieskatā, ar šādu akciju pārdošanas darījumu ir būtiski samazināta arestētās mantas vērtība un tieši - Ansim Sormulim piederošo 98 "Ost Services AG" akciju vērtība. Uzskatām, ka LNT ir atsavinājuši tai piederošās VN akcijas ievērojami zem to tirgus vērtības. Proti, 2015. gada 17. septembrī notikušais VN akciju pārdevums ir noticis par cenu, kas ir ievērojami zemāka par šo akciju cenu biržā," tiesai skaidrojis Rozenbergs.

Advokāts atgādinājis, ka darījuma dienā - 17. septembrī - VN akciju cena biržā sasniedza 2,40 eiro un pēc tam ir cēlusies līdz 3,18 eiro, bet, atbilstoši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas lēmumam, vienas akcijas cena ir noteikta 4,56 eiro.

"Līdz ar to konstatējams, ka šis Rūdolfa Meroni organizētais ārpusbiržas darījums ar 43,25% VN akciju ir noticis par cenu, kas ir vismaz par 28 469 966 eiro zemāka par šā akciju apjoma akciju biržas cenu darījuma dienā un par 126 081 280 eiro zemāka par šā akciju apjoma akciju cenu atbilstoši FKTK noteiktajai akciju atpirkšanas cenai. Attiecīgi SIA "Ventrans Rīga" zaudējums no šāda darījuma sastāda 3 265 505 - 14 461 522 eiro, bet "Ost Services AG" zaudējums sastāda 1 078 923 - 4 728 087 eiro," secināja advokāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!