Foto: LETA
Otrdien, 20. oktobrī, ap pulksten 18 Rīgā policija aizturējusi kādu autovadītāju, kuram līdz 2018. gadam spēkā bijis autovadīšanas aizliegums un kurš iepriekš tiesāts par smagas avārijas izraisīšanu, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Kārļa Ulmaņa gatvē ceļu policijas ekipāžas uzmanību ar aizdomīgu braukšanas manieri piesaistījusi "Audi" markas automašīna. Policijai radušās aizdomas, ka vīrietis, iespējams, atrodas alkoholisko vai narkotisko vielu ietekmē. Spēkrata vadītājs nav pakļāvies policistu prasībai apturēt auto. Vīrietis pārbraucis pāri Salu tiltam un iebraucis Maskavas forštates ieliņās, kur izkāpis no auto un mēģinājis aizbēgt. Policisti vīrieti panākuši un aizturējuši.

Aizturētais autovadītājas iepriekš ne tikai tiesāts par smaga ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu, bet arī citiem noziegumiem saistībā ar ceļu satiksmi, norāda policija.

Aizturētais 1981. gadā dzimušais vīrietis atteicies veikt alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudi. Pārbaudot vīrieša personību, likumsargi noskaidrojuši, ka viņš iepriekš jau vairākkārt veicis pretlikumīgas un krimināli sodāmas darbības saistībā ar ceļu satiksmi.

Pirms vairākiem gadiem vīrietis tiesāts par smagas autoavārijas izraisīšanu. Atrodoties apreibinošo vielu iespaidā, autovadītājs sabraucis vairākus cilvēkus, no kuriem trīs toreiz gājuši bojā. Toreiz tiesa papildus cietumsodam piemēroja arī transportlīdzekļa vadīšanas tiesību aizliegumu, kas bijis spēkā līdz 2015. gadam.

Tomēr pēc cietumsoda izciešanas vīrieti, neskatoties uz tiesas piemēroto transportlīdzekļa vadīšanas aizliegumu, policija divreiz aizturējusi par aizlieguma ignorēšanu. Tādējādi pret šoferi policija sākusi vēl divas krimināllietas un vīrietis divreiz tiesāts par izvairīšanos no tiesas piespriestā tiesību ierobežošanas soda. Tāpat tiesa viņam no jauna piemērojusi transportlīdzekļa vadīšanas tiesību aizliegumu līdz 2018. gadam.

Policija norāda, ka ne vairākkārtēja tiesāšana, ne autovadīšanas aizliegums vīrieti nav atturējis no atkārtotu līdzīgu noziegumu izdarīšanas. Patlaban pret vīrieti sākts kārtējais kriminālprocess par izvairīšanos no tiesas piespriestā tiesību ierobežošanas soda pēc Krimināllikuma 312. panta. Tas kā sodu paredz vienīgi brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Papildus sākts kriminālprocess arī par atteikšanos no apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes. Arī par šo noziegumu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku no trim līdz pieciem gadiem un konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Patlaban vīrietim kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!