Negodīgie darboņi cīņā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) liek lietā arvien jaunas metodes – par nelielu samaksu jauniešiem piedāvā ieņemt amatus fiktīvos uzņēmumos, aktīvāk narkotiku kontrabandā iesaista ārvalstīs dzīvojošos Latvijas valstspiederīgos, kā arī jau ierosinātās krimināllietās liek lietā agresīvas metodes – algo daudzus advokātus, kuri izvēlas uzbrūkošu taktiku un izmeklētājus "bombardē" ar dažāda veida sūdzībām.

Kā preses konferencē ceturtdien sacīja VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis, aizstāvības taktika bieži izvēlas uzbrūkošu taktiku izmeklētājiem ar dažāda veida sūdzībām.

"Mums ir dažas lietas, kuras ilgāk atrodas prokuratūrā uz pārbaudi, nevis pie izmeklētāja," sacīja Čerņeckis, uzsverot, ka sūdzības tiek rakstītas par ļoti niecīgiem iemesliem, kā arī, izvirzot dažādas jaunas teorijas un tā vilcinot izmeklēšanu.

Viens izmeklētājs to tik vien dara, kā izskata sūdzības un gatavo uz tām atbildes, sacīja VID amatpersona.

Čerņeckis sacīja, ka ir būtiski pieaudzis pasta sūtījumu skaits, kuros atrastas narkotikas. Viņš atzina, ka daudzi jaunieši iesaistās šādu pasta sūtījumu saņemšanā un tā nav laba tendence.

VID rūpīgi tam seko līdzi, sacīja Čerņeckis, norādot, ka daudz kriminālprocesi tiek uzsākti ne tikai pret tiem jauniešiem, kas saņem pasta sūtījumu, bet arī pret tām personām, kurām viņi šos sūtījumus ar narkotiskajām vielām nodot tālāk un kuras no tā gūst peļņu.

Čerņeckis un VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone aicināja aizdomāties gan pašus jauniešus, gan viņu vecākus - ja jaunietim piedāvā saņemt amatu vai saņemt pasta sūtījumu par nelielu samaksu, ir jāsaprot, ka vienkārši tāpat jeb par neko atlīdzību nepiedāvā un, iesaistoties šādos darījumos, jaunietis var sabojāt savu nākotni.

Tāpat par fiktīvu uzņēmumu amatpersonām aizvien biežāk bezpajumtnieku vietā tiek izvelēti ārvalstu iedzīvotāji, kā arī jaunieši.

Čerņeckis pastāstīja, ka narkotiku kontrabandā arvien biežāk iesaista Latvijas valstspiederīgos, kas dzīvo ārzemēs, lai tā apgrūtinātu VID darbu pierādījumu vākšanā.

Pētersone arī pastāstīja, ka VID turpinās arvien vairāk attīstīt kinoloģijas dienestu. Dienesta suni turklāt nevar piemānīt - ja viņš sajūt kādas nelegālas vielas, tad viņš uz to klātbūtni norādīs. Tādejādi dienesta suņu "pienesums" darbā esot ievērojami lielāks, nekā līdzekļi, kas ieguldīti viņu iegādē un apmācībās.

Tāpat "nesmukums" esot sanācis kādā skolā, kura uzaicinājusi VID dienesta meklēšanas suni, bet tas pie kāda skolēna atradis nelegālas vielas, atminējās Pētersone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!