Foto: Shutterstock

Valsts policija (VP) 2015./2016. mācību gada pirmajos divos mēnešos - septembrī un oktobrī - reģistrējusi 65 fiziskās un emocionālās vardarbības gadījumus skolās, portālu "Delfi" informēja policijā.

Statistika liecina, ka tas ir tikai par diviem gadījumiem mazāk nekā analogā periodā pērnajā mācību gadā. Vienlaikus policijas pieredze liecinot, ka skolās reģistrētie vardarbības gadījumi ir, iespējams, tikai neliela daļa no patiesā vardarbības gadījumu skaita. Policija skaidro, ka cietušie un viņu vecāki policijā nereti vēršas tikai nopietnu seku gadījumā.

Latvijā ir ap 600 skolu, savukārt policijā reģistrēto vardarbības gadījumu skaits ik gadu ir aptuveni četras reizes mazāks. Bieži vardarbības gadījumus iesaistītās puses risina, izrunājot notikušo, lai pasargātu skolas reputāciju un taupītu savu laiku. Policija skaidro, ka ne vienmēr tas garantē rezultātu.

Nereti cietušie vai viņu vecāki kavējas ar ziņojumu sniegšanu, baidās ziņot policijai vai neuzskata nodarījumu par pietiekami nopietnu.

Policija saņemot arī ziņojumus no ārstniecības iestādēm par bērniem, kas guvuši miesas bojājumus. Taču iesniegumi no vecākiem saņemti netiekot, informē policija.

„Par vardarbību uzreiz jāziņo policijai, jo to veikušā skolēna uzvedības maiņa visticamāk nenotiks ne mēneša, ne gada laikā,” norādījis Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Viņš paudis, ka vardarbībai skolās pastāvot recidīvs, proti, vieni un tie paši skolēni vairākkārt fiziski vai emocionāli vēršas pret saviem skolasbiedriem. “Tas nozīmē, ka pedagogi laicīgi neziņo par šo skolēnu pārkāpumiem vai nepamana vardarbību,” skaidrojis par jomu atbildīgais policijas pārstāvis.

Policija aicina pedagogus sadarboties ar sociālajiem dienestiem.

Likumsargi skaidro, ka bieži vardarbībā iesaistīti bērni un jaunieši no nelabvēlīgām ģimenēm, bet sociālo dienestu darbiniekiem var būt lielāka pieredze darbā ar riska grupas jauniešiem.

Valsts policija patlaban arī strādā pie skolu drošības programmas. Sadarbojoties ar skolu direktoriem un pedagogiem, programma palielinās to spējas novērtēt vidi skolā un efektīvāk rīkoties vardarbības gadījumos.

Policijas pieredze liecinot, ka biežākie vardarbības izpausmes veidi ir kautiņi, naudas izspiešana, apsmiešana un pazemojumi klātienē vai sociālajos tīklos. Jaunāko klašu skolēni biežāk vēršoties pēc palīdzības pie pedagogiem un vecākiem, tāpēc policija par šiem gadījumiem uzzina vairāk.

Turpretī vecāko klašu skolēni biežāk paši cenšas atrisināt savas domstarpības, neiesaistot policiju, vecākus vai pedagogus. Tāpēc vecāko skolēnu vidū vardarbība ir apslēptāka, pauž likumsargi.

Lai nezaudētu informētību par sava bērna uzvedību un attiecībām ar citiem vienaudžiem, vecākiem būtu jāpievērš uzmanība gan mājās, gan skolā notiekošajam.

Policija iesaka vecākiem apmeklēt vecāku sapulces, komunicēt ar klašu audzinātājiem un pedagogiem, kā arī sarunāties par notiekošo skolā ar pašu bērnu. Tādējādi vecāki varot uzzināt par skolēna attiecībām ar vienaudžiem, pamanīt iespējamās problēmas un savlaicīgi novērst smagākas sekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!