Foto: PantherMedia/Scanpix
Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa trešdien pulksten 14 turpinās skatīt krimināllietu, kurā trīs uzraugi apsūdzēti saistībā ar ieslodzītā sevišķi cietsirdīgu noslepkavošanu Rīgas Centrālcietumā.

Trešdien, tāpat kā iepriekšējās sēdēs, lietā notiks liecinieku nopratināšana.

Apsūdzības būtību prokuratūra iepriekš nevēlējās atklāt.

Kā liecina ieraksts tiesu portālā, lietā apsūdzēti divi vīrieši un viena sieviete. Abi uzraugi apsūdzēti par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja tā izdarīta ar sevišķu cietsirdību un to izdarījusi personu grupa. Tāpat viņi apsūdzēti par dienesta pilnvaru pārsniegšanu. Savukārt sieviete apsūdzēta par nozieguma neziņošanu, kad viņa droši zinājusi, ka izdarīts sevišķi smags noziegums.

Vīriešiem draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana no desmit līdz 20 gadiem.

Publiski pieejamās valsts amatpersonu deklarācijas liecina, ka trijotnei ir pietiekami liela pieredze darbā ar cietumniekiem un viņi strādājuši par uzraugiem. Sieviete par uzraudzi sākusi strādāt 2007. gadā. Viens no vīriešiem ieslodzījumu sistēmā sācis strādāt 2003. gadā, bet otrs - 2004. gadā.

Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP) iepriekš noskaidroja, ka Rīgas Centrālcietuma uzraudzei tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis - atstādināšana no dienesta pienākumu pildīšanas. Beidzoties likumā noteiktajam maksimālajam drošības līdzekļa piemērošanas laikam, procesa virzītājs pieņēma lēmumu par drošības līdzekļa atcelšanu.

Pamatojoties uz iepriekš minēto, uzraudze sāka pildīt dienesta pienākumus Rīgas Centrālcietuma posteņos, kuros nav tiešas saskarsmes ar ieslodzītajām personām.

Pārējie divi uzraugi Rīgas Centrālcietumā nestrādā.

Ņemot vērā, ka lieta ir nodota tiesai, IeVP priekšniece Ilona Spure no komentāriem par notikušo atturas.

Jau ziņots, ka 2013. gada 16. septembra rītā Rīgas Centrālcietumā tika atrasts miris 1963.gadā dzimušais apcietinātais A.P., kurš cietumā bija nokļuvis 13. septembrī no Valsts policijas. Apcietinātais bija turēts aizdomās par iespējamu vairākkārtēju narkotisko un psihotropo vielu ievešanu Somijā. Viņu bija plānots izdot Somijas varas iestādēm.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka mirušais bija skandalozi slavenā Rolanda Priverta brālis. Privertu 2009. gadā Somijā notiesāja par kokaīna kontrabandu no Dienvidamerikas. Savukārt 1999. gada sākumā Privertu kopā ar toreizējo Latvijas Modeļu asociācijas prezidenti Dairu Silavu Rīgas lidostā aizturēja par mēģinājumu Latvijā ievest gandrīz divus kilogramus kokaīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!