Foto: DELFI

Pagājušā gada septembrī Tukuma ceļu policists Jānis Siliņš, reaģējot uz ziņu par Latgalē aizturētājiem nelegālajiem vjetnamiešu imigrantiem, savā "Facebook" lapā, kas dižojas ar paša bildi uz policijas trafaretā motocikla, uzrakstījis: "pirmie melnīši ir klāt... gatavojam stroķus...", otrdien raksta laikraksts "Latvijas Avīze".

Kā vēstī laikraksts, 2015. gada 30. septembrī ierakstu pamanījis un par to vairākās iestādēs ziņojis Tukuma uzņēmējs Juris Rozenbergs. "Esmu pret bēgļu izmitināšanu Tukumā, bet es arī esmu pret naida kurināšanu. Un tagad esmu sašutis dubultā: kāds vienkāršs puika dabū kriminālprocesu, bet ceļu policists Siliņš – ne," savu sašutumu Rozenbergs klāstījis "Latvijas Avīzei".

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka vēl janvārī Valsts policija par naida kurināšanu sāka kriminālprocesu pret kādu 24 gadus vecu Tukuma iedzīvotāju, kurš savā "Facebook" profilā aicināja: "Eu Tukuma tauta, nav kādam velme iet un brutāli salauzt imigrantus pie pienotavas? vini dzīvo uz slocenes ielas tiesi blakus pienotavai!!!.. Man pie d, es sodien eju bombit logus utt."

Valsts policija uzņēmējam atbildējusi, ka informācija nodota iekšējās drošības birojam, Tiesībsargs atbildējis, ka "konkrētajā situācijā būtu pamats rūpīgi vērtēt konkrētās personas izteikumus, vēršot uzmanību uz naida runu un aicinājumu uz vardarbību elementiem", un ieteicis vērsties Drošības policijā, raksta laikraksts. Savukārt Drošības policija uzņēmējam nav atbildējusi. Laikrakstam Drošības policija norādījusi, ka atturēsies no komentāriem par citu institūciju pārstāvju publiskajiem izteikumiem.

Laikraksts noskaidrojis, ka Tukuma ceļu policists no Valsts policijas iekšējās drošības biroja par saviem izteikumiem saņēmis tikai aizrādījumu. Tukuma iecirkņa priekšnieks Janeks Bahs, kura pārraudzībā strādā Siliņš, atzinis, ka kolēģis esot nobalansējis uz vārda brīvības robežas. "Viņš pauda savu attieksmi. Tie bija pietiekami vispārīgi draudi, viņš nedraudēja konkrētiem cilvēkiem. Otrajā gadījumā jau bija minētas konkrētas lietas un konkrēta vieta, tāpēc mums uzreiz vajadzēja sākt rīkoties, jo pasaules praksē ir bijuši pietiekami daudz gadījumu, kad šādi un pat daudz it kā nevainīgāki paziņojumi sociālajos tīklos rada bīstamas situācijas," tā atšķirīgo attieksmi abos gadījumos "Latvijas Avīzei" skaidrojis iecirkņa priekšnieks.

Bahs norādījis, ka ir valstis, kurās drošības iestāžu cilvēkiem aizliegts atpazīstami, identificējoties ar savu darba vietu, komunicēt sociālajos tīklos. Latvijā tas ir atļauts, taču jāievēro ētikas kodekss. Kā secinājis policijas iekšējās drošības birojs, tad Siliņš arī pārkāpis šo kodeksu. Pats Bahs Siliņu uz pārrunām neesot saucis, jo tas neesot viņa pienākums.

Savukārt Siliņš uz telefona zvanu nesot atbildējis.

"Bahs atvadoties noteica: sakarā ar pēdējā laikā aktualizējušos sakarsušo bēgļu jautājumu Siliņam tagad būtu visprātīgāk paklusēt," otrdien raksta laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!