Foto: F64

Valsts policija aizturējusi krāpnieku grupu, kura uzņēmumiem vairākās Latvijas pilsētās it kā pārbaudījusi elektroinstalācijas mērījumus, saņemot par to atlīdzību, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Krāpnieki šādā veidā apkrāpti vismaz 20 uzņēmumi, informē policijā.

30. martā Valsts policijas Jūrmalas iecirknī vērsies kādas Jūrmalas kafejnīcas pārstāvis, informējot likumsargus par iespējamu krāpšanu saistībā ar elektrodrošības pārbaudi uzņēmumā. Kafejnīcas pārstāvis policistiem pastāstījis, ka martā saņēmis telefona zvanu no kādas personas, kura uzdevusies par Latvijas elektrodrošības dienesta pārstāvi.

Dienesta pārstāvis skaidrojis, ka konkrētajā kafejnīcā esot nepieciešams veikt elektroinstalācijas pārbaudi. Krāpnieks kā ieganstu pārbaudes nepieciešamībai minējis Zolitūdē notikušās traģēdijas iemeslus un sekas. Sākotnēji šāda pārbaude kafejnīcas pārstāvim nav radījusi aizdomas, tādēļ tā norunāta uz konkrētu dienu.

Norunātajā dienā kafejnīcā ieradušies divi vīrieši, kuri imitējuši elektroinstalācijas pārbaudi. Dienesta pārstāvji pārbaudi veikuši ļoti īsā laikā, tādēļ tas radījis aizdomas kafejnīcas pārstāvim. Šaubas radījis arī fakts, ka pēc pāris dienām kafejnīcā ieradies kāds cits vīrietis, kurš uzdevies nu jau par SIA "Latvijas Elektrodrošības dienesta" īpašnieku. Viņš kafejnīcas pārstāvim atdevis pārbaudes aktu un par to pieprasījis samaksu skaidrā naudā 100 eiro.

Uzņēmuma pārstāvis sacījis, ka izsniegtais dokuments it kā būs derīgs uzrādīšanai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD).

Policija noskaidrojusi, ka personu grupa šādā veidā ir apkrāpusi vēl vismaz 20 uzņēmumus Jūrmalā, Rīgā, Jelgavā un Ogrē. Policija sākusi kriminālprocesu par krāpšanu. Likumsargiem pēc iepriekš norunātās summas saņemšanas izdevies aizturēt SIA "Latvijas Elektrodrošības dienesta" pārstāvis – 1969. gadā dzimušu vīrieti.

Izmeklēšanā policisti noskaidrojuši, ka krāpšanas shēmā darbojusies personu grupa. Policisti noskaidrojuši arī pārējās iesaistītās personas un aizturējuši vēl trīs šīs grupas dalībniekus – 1994. gadā, 1969. gadā un 1960. gadā dzimušus vīriešus.

Patlaban turpinās izmeklēšana, taču policija atgādina, ka uzņēmumiem elektroinstalāciju mērījumu pārbaude obligāti veicama reizi sešos gados. Savukārt VUGD ugunsdrošības pārbaužu laikā uzrauga, vai šāda elektroinstalācijas izolācijas pretestības mērījumu pārbaude ir izpildīta, atgādina policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!