Foto: LETA

Trauksmes signalizācijas ieslēgšanās veikalā "Maxima" Priedaines ielā 20 bijusi ierasta parādība, un veikala apsargi bijuši pārliecināti, ka tā ir viltus trauksme un "viss ir kārtībā", otrdien Zolitūdes traģēdijas krimināllietas tiesas sēdē liecināja viena no veikalu telpas nomnieka – grāmatnīcas "Daudz grāmatu" ("Mnogo kņig") – darbiniece.

Grāmatnīca veikala "Maxima" telpās ievākusies 2013. gada oktobrī, taču jau aptuveni mēneša laikā trauksmes signāls bija ieslēdzies vairākas reizes. Cietusī lieciniece tiesā sacīja, ka arī pāris dienas pirms traģēdijas veikalā nostrādājusi trauksmes signalizācija. Sieviete esot lūgusi veikala apmeklētājiem pamest veikala telpas, bet paši grāmatnīcas darbinieki uzvilkuši virsjakas un devušies ārā no veikala. To redzējis "Maxima" veikala apsargs, kas paudis pārsteigumu par šādu rīcību, norādot, ka drošībai briesmas nedraud un viss esot kārtībā.

Arī traģēdijas dienā ap pulksten 16 sākusi darboties trauksmes signalizācija, pēc tam ieslēdzies arī balss signāls, kas lūdzis pamest veikala telpas. Kādu brīdi skaņas signāls mijies ar balss paziņojumu, taču pēc kāda laika balss signāls atslēgts. Vēlāk izslēgts arī skaņas signāls, skaidroja cietusī. Tāpat viņa uzsvēra, ka šoreiz trauksmes signāls turpinājies kādas 20 minūtes, kas bijis ilgāk nekā ierasts. Grāmatnīcas darbiniece devusies pie "Maxima" apsardzes noskaidrot signalizācijas ieslēgšanas iemeslus. Apsardzē viņai skaidrots, ka viss esot droši.

Aptuveni stundu pēc signalizācijas apklušanas, tieši iepretim grāmatnīcai noticis nogruvums. Betona plāksnes un metāla armatūra nogruvušas izejas priekšā, bet griestu vietā bijušas redzamas debesis. Savukārt dzirdēt varēja cilvēku vaidus. "Zemapziņā sapratu, ka ir pāris minūtes, lai tiktu ārā. Betona kapā palikt negribējās," sacīja grāmatnīcas darbiniece, tāpēc viņa kopā ar kolēģi līdusi cauri betona plāksnēm.

Arī "Maxima" veikala telpu nomnieka veikala "Drogas" darbiniece tiesā liecināja, ka pēc signalizācijas ieslēgšanās viņa vērsusies pie netālu esošā "Maxima" apsarga. Viņš jaunajai sievietei sacījis, ka signalizāciju nevarot atslēgt, jo tā esot ieķērusies, bet nomierinājies, pasmaidījis un apgalvojis, ka viņa var doties atpakaļ strādāt. Vaicāta par to, vai un kāpēc viņa devusies pie apsarga pēc signalizācijas nostrādāšanas, "Drogas" darbiniece skaidroja, ka "Drogas" nomā telpas no "Maxima", kam vajadzētu būt informētiem un atbildīgiem par telpu drošību.

Nogruvuma brīdī viņa atradusies kabinetā nevis veikala zālē. "Pēkšņi viss pazuda. Videonovērošanas kamerās varēja redzēt, kā viss sagrūst. Veikals bija drupās, betona gabali bija priekšā vārtiem. Paši iziet ārā nevarējām, varēja dzirdēt saucienus un ūdens līšanu. Saucām pēc palīdzības, un mums palīdzēja iziet," liecināja jaunā sieviete. Viņa norādīja, ka, lai arī bija zināma avārijas izejas atrašanās vieta, jo durvis bijušas pamanāmas, durvju atslēgas veikalam "Drogas" nav bijis. Tāpat arī veikala plāns nav bijis pieejams, lai arī "Drogas" veikala vadītāja esot vērsusies pie "Maxima" vadības, to lūdzot. Tāpat "Maxima" neesot informējusi par drošības riskiem saistībā ar būvniecību uz jumta, bet pašiem aizdomu par apdraudējumu neesot bijis.

Sieviete uzturēja prasību arī par morālā kaitējuma kompensāciju 5000 eiro apmērā, jo pēc traģēdijas viņa sirgusi ar depresiju, kā arī viņai bijis šoks un bezmiegs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!