Foto: DELFI
Viens no Zolitūdes traģēdijā cietušajiem ugunsdzēsējiem pēc jumta otrā nogruvuma gruvešos pavadījis sešas stundas, iekams izglābts un aizvests uz slimnīcu.

Cietušais Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieks ceturtdien Zolitūdes traģēdijas krimināllietas tiesā liecināja, ka traģēdijas diena strādājis VUGD 7. daļā Rīgā. Ierodoties notikuma vietā, komandieris devis rīkojumu ugunsdzēsējiem doties iekšā, lai glābtu tur iesprostotos cilvēkus.

No ierašanās brīža aptuveni stundu ugunsdzēsējs veicis glābšanas darbus, kad noticis otrais nogruvums. Viņam virsū uzkritušas jumta konstrukcijas, kas vīrieti iesprostojušas. Gruvešos zem betona plāksnēm VUGD darbinieks nogulējis sešas stundas līdz brīdim, kad kolēģiem izdevies viņu izglābt.

Ugunsdzēsējs nogādāts slimnīcā, kur reanimācijā ļoti smagā stāvoklī atradies mēnesi, bet pēc tam vēl mēnesi pavadījis rehabilitācijā. Viņš tiesā liecināja, ka viņam neatgriezeniski bojāts kreisās kājas nervs, tāpēc viņš vairs nekad nevarēs VUGD strādāt savā iepriekšējā amatā par ugunsdzēsēju.

Pēc negadījuma viņam uz gadu piešķirta 3. grupas invaliditāte. Patlaban viņš turpina strādāt VUGD citā amatā. Uz prokuroru uzdoto jautājumu, vai traģēdija iegūto traumu sekas viņam paliks uz mūžu, VUGD darbinieks atbildēja apstiprinoši.

Cietušais ugunsdzēsējs tiesā pieteicis morālā kaitējuma kompensāciju 100 000 eiro apmērā. Iepriekš viņš saņēmis atlīdzību no Rīgas sociālā dienesta 7000 eiro un organizācijas "Ziedot.lv" 6500 eiro apmērā, tāpat saņēmis pabalstu no VUGD, taču precīzu summu nosaukt nevarēja.

Arī cits traģēdijas glābšanas darbos cietušais ugunsdzēsējs tiesā liecināja, ka guvis smagus miesas bojājumus, kas radušies otrā jumta nogruvuma laikā.

Ierodoties notikuma vietā, glābšanas darbu vadītājs viņa daļai norīkojis iet iekšā no ēkas aizmugurējās daļas un sākt glābšanas darbus. Viņš kopā ar kolēģiem, izmantojot hidrauliskos instrumentus, atbrīvojis vienu vīrieti un devies tālāk glābt kādu sievieti, kas bijusi aprakta.

Sievietei bijis grūti piekļūt – glābēji centušies viņu sasniegt, piemēram, nojaucot vienu sienu, taču šo ideju nav īstenojuši, jo siena bijusi nesošā. Tāpēc glābēji visu laiku bijuši kustībā. Brīdī, kad ugunsdzēsējs pārvietojies, noticis otrais jumta nogruvums, aprokot viņu gruvešos "līdz pusei". Aptuveni 20 minūtes viņš pavadījis iesprostots gruvešos, kad izglābts un nodots mediķiem.

Portālam "Delfi" neoficiāli zināms, ka sievieti, kuru ugunsdzēsēji centušies atbrīvot, izdevies izglābt.

Cietušais vīrietis sacīja, ka guvis miesas bojājumus, tostarp lauztas ribas, pirkstus un plaušu un sirds kontūziju. Jautāts, vai viņam arī piešķirta invaliditāte, ugunsdzēsējs atbildēja noliedzoši. "Ģimenes ārsts man piedāvāja, bet es atteicos," paskaidroja ugunsdzēsējs.

Patlaban viņš turpina pildīt savus amata pienākumus VUGD. Tiesā viņš pieteicis morālā kaitējuma kompensāciju 10 000 eiro apmērā un materiālā kaitējuma kompensāciju 50 000 eiro. Kā skaidroja ugunsdzēsējs, materiālais kaitējums ir negūtie ienākumi no viņa otrās darba vietas, kuru bijis spiests pamest gūto traumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!