Foto: stock.xchng

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) ir noslēgusi izmeklēšanu un nodevusi kriminālvajāšanas uzsākšanai krimināllietu par patvaļīgu piekļuvi valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) datu apstrādes sistēmai un nelikumīgu informācijas iegūšanu, informē VP.

Policijā izmeklēšanas laikā tika precizēts iegūtās informācijas saturs un apjoms. Noskaidrots, ka pretlikumīgi iegūtā informācija ir saistīta ar komercnoslēpumu un valsts ekonomisko drošību. Noziegums tika pārtraukts savlaicīgi, jo pastāvēja risks, ka minētā ierobežotas pieejamības komercnoslēpumu saturošā informācija varētu tikt nodublēta kādā citā slēptā datu nesējā un nopludināta trešajām personām, tajā skaitā ārzemēs.

Policijā norāda, ka informāciju par notikušu drošības incidentu VNĪ informācijas sistēmā ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa saņēma šī gada 4. februārī. Sākotnējā informācija liecināja, ka VNĪ amatpersona, kas darbā bija pieņemta uz pārbaudes laiku, patvaļīgi piekļuva automatizētajai datu apstrādes sistēmai un ieguva informāciju, kas saistīta ar valsts ekonomisko un militāro drošību. Izmeklētājiem izdevās pārtraukt patvaļīgo piekļuvi datu apstrādes sistēmai un pilnībā atgūt pretlikumīgi iegūto informāciju.

Krimināllietā par noziegumu aizdomās tiek turēts kāds 1964. gadā dzimis vīrietis. Pret viņu lūgts sākt kriminālvajāšanu par komercnoslēpumu saturošu ziņu neatļautu iegūšanu, kā arī par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Kriminālprocess nodots Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai.

Jau vēstīts, ka bijušās VNĪ amatpersonas Vjačeslava Kostigova, kurš, iespējams, patvaļīgi bija piekļuvis uzņēmuma automatizētai datu apstrādes sistēmai, kopējās parādsaistības 2015.gada novembra vidū bija 1,059 miljoni eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā amatpersonas deklarācija, stājoties amatā 2015. gada 16. novembrī.

Tāpat Kostigova izsniegto aizdevumu apmērs, stājoties amatā, pārsniedza miljonu eiro. Kopumā deklarēti 12 viņa izsniegtie aizdevumi 1,184 miljonu eiro apmērā.

Atbilstoši deklarācijai pagājušā gada novembra vidū Kostigova īpašumā bija 1993. gada automašīna "VW Vento" un 1993. gada automašīna "BMW 325".

Tāpat viņš bija sešu miljonu Nigērijas nairu (27,6 tūkstošu eiro) vērtu kapitāldaļu turētājs uzņēmumā "Vyacheslavs Kostigovs Ltd", kas reģistrēts Nigērijā, 6321 eiro vērtu kapitāldaļu īpašnieks uzņēmumā "Eco House Development", kā arī 4,285 miljonu ASV dolāru (3,947 miljonu eiro) vērtu kapitāldaļu Kotdivuārā reģistrētā uzņēmumā "Vyacheslavs KostigovsReal Estate incorporation". Viņam piederēja arī 50 Gruzijas laru (18,6 eiro) vērtas akcijas Gruzijā reģistrētā kompānijā "Shoping centers services".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!