Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) pārtraukusi nelicencētas televīzijas programmu retranslējošas interneta vietnes darbību un aizturējusi 1989. gadā dzimušu vīrieti, portālu "Delfi" informē Valsts policijā.

ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa, sadarbojoties ar biedrību "Par legālu saturu", pārbaudījusi informāciju par iespējamu televīzijas programmu nelicencētu retranslēšanu interneta tīklā. Izmeklēšanā policija guvusi apstiprinājumu informācijai, ka 2015. gada 28. aprīlī izveidotā interneta vietne prettiesiski, bez licences retranslējusi Latvijā populāru televīzijas kanālu saturu.

Interneta vietne iemantojusi lielu popularitāti un tajā fiksēti vidēji ap 500 aktīvo reģistrēto lietotāju, taču resursu bijis iespējams lietot arī bez reģistrēšanās. Diennaktī nelegālā satura interneta vietni apmeklējuši vidēji ap 2000 lietotāju, taču dažādu sporta pasākumu un citu populāru televīzijas pārraižu raidlaikos lietotāju skaits bijis krietni lielāks.

Interneta vietne reklamēta arī pazīstamos sociālās saziņas tīklos ar mērķi piesaistīt jaunus lietotājus. Rezultātā lietotāju skaits ar katru dienu pieaudzis, savukārt interneta vietnes uzturētājs guvis peļņu no reklāmām.

Izmeklējot noziedzīgo nodarījumu, ENAP sadarbojusies ar biedrību "Par legālu saturu" un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes Monitoringa centra darbiniekiem. Likumsargiem izdevies noskaidrot interneta resursa servera atrašanās vietu un tā darbību pārtraukt. Savukārt aizdomās par lapas izveidošanu un uzturēšanu aizturēts 1989. gadā dzimis vīrietis, kurš bijis gan resursa īpašnieks, gan administrators.

Pret vīrieti sākts kriminālprocess par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, kas radījis būtisku kaitējumu ar likumu aizsargātām personas interesēm, kā arī par uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas vai bez licences, ja tās nepieciešamību nosaka likums, kā rezultātā radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas interesēm. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa informē, ka nelegālā audiovizuālā satura retranslēšanas noziegumu apkarošana ir izvirzīta par vienu no prioritātēm. Arī turpmāk aktīvi tiks veikts Latvijas interneta vides monitorings ar mērķi identificēt resursus, kuri, neievērojot likumā noteikto kārtību, bez attiecīgās licences retranslē audiovizuālo saturu. Jautājumos, kas saistīti ar licencēšanas kartību, jāvēršas Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē, skaidro policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!